Business Internaţional

SUA vor să atragă Europa de partea lor în lupta contra excesului de producţie şi exporturi din China

SUA vor să atragă Europa de partea lor în lupta contra...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.05.2024, 21:51 84

Secretarul Trezoreriei SUA Janet Yellen a avertizat că strategia industrială a Chinei, bazată pe suprapro­ducţie şi exporturi, repre­zintă o ameninţare la nivel mondial care necesită un răspuns unitar.

Fosta şefă a Rezervei Federale, cea mai puternică bancă centrală din lume, a spus că Statele Unite şi Europa trebuie să colaboreze pentru a contracara capacitatea industrială în exces a Chinei şi că valul de exporturi chineze ieftine reprezintă o ameninţare gravă pentru economia globală, scrie The New York Times.

Yellen a făcut aceste declaraţii în Germania, evidenţiind astfel ceea ce va fi probabil un subiect central de discuţie atunci când miniştrii de finanţe din G7 se vor întâlni în Italia săptămâna aceasta.

„Politica industrială a Chinei poate să pară ceva îndepărtat în timp ce noi stăm aici în această cameră, dar dacă nu răspundem cu o strategie şi într-un mod unitar, viabilitatea afacerilor atât în ţările noastre, cât şi în întreaga lume ar putea fi în pericol“, a spus Yellen.

Producţia excesivă a Chinei de tehnologie pentru energie verde a devenit o preocupare transatlantică presantă în ultimele luni. Oficialii din administraţia preşedintelui Biden au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi că eforturile americane de a finanţa producţia internă de energie curată şi alte tehnologii de ultimă generaţie vor fi subminate de China, care produce oţel, maşini electrice şi panouri solare într-un ritm alert.

Administraţia Biden caută acum un aliat în Europa pentru a ajuta lu­mea dezvoltată să prevină tipul de şoc venit din China la începutul ani­lor 2000 care a ruinat producţia in­dus­trială occidentală cu mărfuri ieftine. Săptămâna trecută, Biden a majorat tarifele la unele importuri din China, impunând inclusiv o taxă de 100% asupra vehiculelor electrice.

De asemenea, el a menţinut taxe pe importuri chinezeşti în valoare de peste 300 de miliarde de dolari pe care le impusese fostul preşedinte Donald Trump.

În prezent, în plină luptă elec­torală, cei doi politicieni se întrec în a lovi cât mai dur China cu tarife de im­port. Statele Unite speră că un front unit va convinge China că cei mai mari parteneri comerciali ai săi sunt pregătiţi să ridice bariere comer­ciale care vor împiedica maşinile electrice, bateriile şi panourile solare chinezeşti să domine pieţele occi­dentale.

Yellen a subliniat efortul Chinei de a domina în tehnologia energiei curate, spunând că această ambiţie „ar putea împiedica ţări din întreaga lume, inclusiv economii emergente, să-şi construiască industrii care le-ar putea alimenta creşterea“.

Aproximativ 37% din toate im­por­turile de vehicule electrice în Europa vin din China, inclusiv mărci chinezeşti sau maşini produse de Tesla şi constructori germani de auto­mobile în fabrici chinezeşti.

Comisia Europeană investighează dacă subvenţiile de stat menite să ajute companiile din China să producă maşini ieftine dăunează industriei auto din Europa. Sectorul oferă aproape 14 milioane de locuri de muncă directe şi indirecte în UE, iar cele şase milioane de maşini pe care le-a exportat anul trecut au generat un excedent comercial de peste 100 de miliarde de euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels