Business Internaţional

SUA vor sa sustina detinatorii de ipoteci

23.11.2008, 15:28 12

Fannie Mae si Freddie Mac, companii aflate sub control guvernamental, au anuntat ca vor contribui la realizarea unui plan general privitor la modificarea creditelor pentru sute de mii de proprietari de locuinte care au intarzieri de 90 de zile sau mai mult legate de plata creditelor ipotecare detinute, scrie The Wall Street Journal.

Administratia Bush a anuntat ca ii va ajuta pe proprietari prin intermediul celor doi giganti ipotecari, insa aceasta a fost criticata ca nu ia suficiente masuri pentru a pune capat prescrierilor de ipoteci. Anuntul recent intensifica o dezbatere deja aprinsa privitoare la reactia guvernului fata de criza ipotecara care afecteaza intreaga economie.
Corporatia Federala de Garantare a Depozitelor (FDIC) si unii legislatori pledeaza pentru utilizarea unei parti din programul de salvare a sistemului financiar pentru incurajarea aplicarii la scara mai larga a modificarilor de credite ipotecare. Pana acum, Trezoreria si Casa Alba s-au opus insa acestei idei punand la indoiala eficienta acesteia, avand in vedere costurile impuse contribuabililor.
Eficienta programului este restransa de numarul mare de credite ipotecare combinate in pachete si vandute in intreaga lume. Conform noului plan propus, anumiti debitori vor putea primi credite mai accesibile care vor limita platile in contul creditelor ipotecare la cel mult 38% din veniturile lunare.
James Lockhart, director FHFA, care controleaza Fannie si Freddie, a declarat ca "planul reprezinta o incercare indrazneata de a accelera definirea unui program national care poate veni in ajutorul multora din debitorii cu probleme". Creditorii ipotecari vor primi 800 de dolari pentru fiecare credit pe care-l modifica.
Pentru a se califica, debitorii trebuie sa locuiasca in proprietatile respective, sa nu fie implicati in proceduri de faliment si sa detina cel putin 90% din valoarea proprietatii.
In spatele acestei tendinte de modificare a creditelor sta cresterea costurilor de prescriere de ipoteci, in conditiile in care preturile locuintelor continua sa scada. Conform LPS Applied Analytics, pierderile legate de prescrieri de ipoteci reprezinta in medie aproximativ 44% din volumul creditului, in crestere de la 29% cu un an in urma.
Comitetul Bancar din cadrul Senatului va organiza o audiere pentru a incerca sa determine in ce masura efoturile depuse pana acum de guvern au avut sau nu rezultate concrete.
 
Masuri noi
  • Fannie Mae si Freddie Mac au anuntat ca vor contribui la realizarea unui plan general privitor la modificarea termenilor din contractele de creditare a sute de mii de proprietari de locuinte.
  • Pana acum, Trezoreria si Casa Alba s-au opus utilizarii unei parti din programul de 700 de miliarde de dolari pentru ajutorarea acestora.
  • Anumiti debitori ar putea primi credite mai accesibile care vor limita platile in contul creditelor ipotecare la cel mult 38% din veniturile lunare.
  • Creditorii ipotecari vor primi 800 de dolari pentru fiecare credit pe care-l modifica.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO