Business Internaţional

Succesiune in liniste la BNP Paribas

20.05.2003, 00:00 13

Dupa ce a facut din BNP Paribas una din cele mai mari si mai profitabile banci din Europa, presedintele si directorul executiv al bancii Michel Pebereau i-a surprins saptamana trecuta pe actionari si angajati anuntand ca va preda atributiile operationale celui de-al doilea adjunct al sau, Baudouin Prot, relateaza Wall Street Journal Europe.
Aceasta decizie neasteptata aduce BNP Paribas, cea mai mare banca din zona euro dupa capitalizarea bursiera, in acelasi rand cu alte importante banci europene. Totusi, schimbarea consta in faptul ca Michel Pebereau a actionat din proprie initiativa, in timp ce alti directori executivi, cum ar fi si cel al bancii Credit Suisse Lukas Muehlemann, au fost fortati sa renunte la una sau doua din functiile lor de catre actionarii nemultumiti. La inceputul acestei luni, banca franceza a anuntat un profit ridicat pentru primul trimestru de 962 milioane de euro, cu mult mai mare decat cel realizat de majoritatea rivalilor eurpeni si peste asteptarile actionarilor.
Michel Pebereau (62 ani) a fost directorul executiv al bancii inca de la privatizarea bancii in 1993. De atunci el a supravegheat o strategie agresiva de crestere, inclusiv numeroase achizitii in tara si strainatate, dintre care cea mai importanta a fost cea a bancii de investitii Paribas in 1999 si cea a lantului de banci de retail Western U.S.
Vorbind la adunarea generala anuala a bancii Michel Pebereau a spus ca el va ramane in continuare in functia de presedinte al BNP Paribas, cu puterea de a interveni in deciziile care privesc viitorul bancii, dar activitatile de zi cu zi ii vor fi transferate lui Baudouin Prot (52 ani) care devine diector executiv. De asemeni el l-a desemnat pe Prot ca succesor al lui la conducerea bancii atunci cand se va pensiona, cel mai tarziu la varsta de 68 de ani.
Michel Pebereau a declarat ca a luat aceasta decizie deoarece BNP Paribas a devenit prea mare pentru ca o singura persoana sa detina ambele functii de conducere si in acelasi timp pentru a se asigura ca banca se va bucura de o succesiune lina atunci cand el se va pensiona. Oficialii BNP Paribas au spus ca Pebereau nu planuieste sa se pensioneze in viitorul apropiat dar ca trebuie sa se retraga inainte sa implineasca 68 de ani. raluca.mirescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO