Business Internaţional

Tăriceanu, despre firmele româneşti: O să ajungem să ne plângem în pumni. Haideţi să găsim modalităţi să sprijinim capitalul autohton

Tăriceanu, despre firmele româneşti: O să ajungem să...

Autor: Mediafax

17.10.2016, 14:49 143

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că firmele româneşti sunt ţinta instituţiilor din administraţia românească pe când cei cu capital străin sunt "bine mersi", precizând că în acest fel "o să ajungem să ne plângem în pumni".

"Regret faptul că firmele româneşti sunt ţinta instituţiilor din administraţia românească, care îi controlează de dimineaţă până seara, îi consideră corupţi, nenorociţi, fraudă şi aşa mai departe pe când, pe cei cu capital străin văd că sunt bine mersi, îşi văd de treaba în continuare. Nu se poate să continuăm în acest fel, o să ajungem să ne plângem în pumni!", a declarat, luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El a mai menţionat că firmele româneşti fac profit, în timp ce firmele străine îl repatriază şi raportează pierderi în România.

Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că ţările din apropierea României au înţeles deja cât de importantă este sprijinirea firmelor cu capital autohton, nominalizând Polonia, Cehia sau Slovacia.

"Îndemnul meu este: vă rog, acordaţi atenţie capitalului autohton. Haideţi să găsim modalităţi să sprijinim capitalul autohton", a afirmat preşedintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu a participat, luni, la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

Ziarul Financiar a scris pentru prima dată în 2015 despre acest subiect: 

Multinaţionale au raportat pierderi de 2 mld. lei, antreprenorii au făcut profit de 14 mld. lei

În ultimii şapte ani multinaţionalele au înregistrat un sold al profitului de 2,5 mld. lei, în timp ce antreprenorii au declarat profituri de 22 de ori mai mari. 


Companiile cu capital stră­in au avut în perioa­da 2008-2014 un sold al pro­fi­­tu­lui net, calculat ca di­fe­­renţă între profitul şi pier­derile nete raportate, de numai 2,5 mld. lei. Acelaşi indicator în cazul an­tre­prenorilor a fost de 55 mld. lei, potri­vit datelor Registrului Comerţului.

 „Amplitudinea mişcărilor este mult mai mare în cazul companiilor mari, terenul pe care joacă multinaţio­nale­le. De exemplu, dacă ne uităm nu­mai la sistemul bancar, pierderile ra­portate de bănci în ultimii ani au ras pro­fitul raportat de întregul sistem pri­vat străin, iar acest lucru poate explica diferenţele din bilanţurile compa­ni­ilor“, spune Codruţ Pascu, managing part­ner al companiei de consultanţă Roland Berger.

În România sunt numai 35 de firme con­­trolate de antre­prenori care au trecut de 500 mil. lei în 2014, adică 15% din numă­rul total de com­pa­nii care au tre­cut de acest prag în economia româ­neas­că. Restul de 85% este împărţit între câteva companii de stat, dar majoritatea sunt multinaţionale. Analiza ZF nu ia în calcul firmele cu capital de stat, o felie în jurul a 100 mld. lei anual cifră de afaceri.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24