Business Internaţional

Tarile baltice se afunda in recesiune

13.11.2008, 16:09 29

Economia Estoniei a suferit cea mai puternica contractie din ultimii 14 ani in cel de-al treilea trimestru al anului, pe fondul scaderii cheltuilelilor consumatorilor si a productiei industriale, care a adancit recesiunea tarii baltice, scrie Bloomberg. Economia s-a contractat cu o rata anuala de 3,3%, inregistrand cel mai mare declin din cel de-al treilea trimestru al anului 1994 incoace. In cel de-al doilea trimestru, economia Estoniei a suferit o scadere de 1,1%. PIB-ul Estoniei a scazut cu 1% fata de trimestrul anterior.
"Indicatorii economici au continuat sa se deterioreze inca din timpul lunilor iulie si septembrie", a declarat Anssi Rantala, economist la Nordea Bank din Finlanda. Reducerea consumului, prabusirea sectorului manufacturier si scaderea investitiilor in proprietati au cauzat declinul economiilor din Estonia, Lituania si Letonia, dupa o perioada caracterizata printr-un avant al imprumuturilor, determinat de integrarea statelor in Uniunea Europeana in 2004. Economia Letoniei a scazut cu 4,2% in cele trei luni incheiate in septembrie. Cresterea economica a Lituaniei a incetinit pana la 3% in cel de-al treilea trimestru al anului fiscal.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO