Business Internaţional

Ţările care au luat deja bani de la UE şi FMI sunt într-o situaţie critică, iar BCE le complică existenţa

Autor: Livadariu Andreea

11.04.2011, 23:32 39

Uniunea Europeană ar putea fi nevoită să relaxeze şi mai multcondiţiile ajutorului extern acordat Greciei, avertizează Germania,în timp ce un fost director în cadrul FMI lansează ideea unui nouîmprumut acordat Irlandei după ce actualul expiră în 2013. Grecia aluat de la UE şi FMI 110 mld. euro, iar Irlanda 67,5 mld. euro,Portugalia negociind în prezent un împrumut estimat la 80 mld.euro. Pentru a complica şi mai mult situaţia, BCE a majoratsăptămâna trecută dobânda de la 1% la 1,25%, ceea ce îngreunează şimai tare situaţia ţărilor cu probleme.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble a declarat că esteîncă neclar dacă Grecia, care a fost nevoită să îşi revizuiascădeficitul la peste 10% din PIB de la 9,6%, va avea nevoie de o nouăreducere a dobânzii sau de majorarea perioadei de rambursare aîmprumutului primit, scrie Bloomberg.

Luna trecută premierul elen George Papandreou a reuşit sărenegocieze termenii acordului semnat în primăvara anului trecut,perioada de rambursare a împrumutului crescând de la trei ani laşapte ani şi jumătate, iar dobânda plătită scăzând cu 1%, laaproximativ 3,5%. Totuşi, preţul plătit, vânzarea de active alestatului în valoare de 50 mld. euro, este considerat prea mare decătre greci.

Declaraţiile ministrului german de finanţe intră în conflict cucele ale preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-ClaudeTrichet, care a spus că măsurile luate de Grecia constând întăierile cheltuielilor, majorarea taxelor şi vânzarea de active destat vor reuşi "bandajarea" economiei. "Excludem restructurareadatoriilor. Avem un plan solid, bazat pe o analiză atentă asustenabilităţii datoriei", a completat şi comisarul european OlliRehn.

Nici situaţia Irlandei nu pare prea fericită. Donald Donovan, fostdirector-adjunct în cadrul FMI, a atras atenţia că Irlanda ar puteafi nevoită să ceară un nou împrumut de la UE şi FMI în anul 2013,când se termină actualul acord. "Irlanda va lua cel mai probabil lamijlocul anului 2013 un împrumut prin intermediul Mecanismului deStabilitate European (EMS), deoarece apetitul pieţelor pentrutitlurile de stat irlandeze nu se va redresa până atunci", spune şiDermont O'Leary, analist economic în cadrul GoodbodyStockbrokers.
Majorarea dobânzii de către BCE are un impact important asuprasistemului bancar, ceea ce face ca Irlanda să fie cea maivulnerabilă în faţa acestei mişcări dintre cele trei state care auavut nevoie de susţinere extrernă, în condiţiile în care executivulde la Dublin a fost nevoit să apleze la susţinere externă din cauzabăncilor care aveau bilanţurile pline de active toxice. Cu câtdobânda stabilită de BCE creşte, cu atât solvabilitatea băncilorirlandeze scade pentru că sumele ce trebuie rambursate sunt maimari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO