Business Internaţional

Tarile cu deficite excesive nu mai scapa fara amenda

08.06.2010, 23:04 22

Guvernele statelor din zona euro au promis sa urmareasca maiatent bugetele nationale si sa introduca sanctiuni mai drasticepentru tarile care anunta deficite bugetare excesive, pentru apreveni repetarea crizei din Grecia, care a slabit moneda euro,scrie Bloomberg.

Ministrii de finante au cazut de acord sa amendeze statele carenu reusesc sa isi tina promisiunile privind reducerea deficitelorchiar si atunci cand acestea nu depasesc plafonul de 3% dinProdusul Intern Brut, impus statelor membre ale zonei euro. "Panaacum, nu s-au aplicat amenzi decat daca treceai pe rosu, adicadepaseai limita de 3%", a spus Herman Van Rompuy, presedintele UE,dupa ce s-a intalnit cu ministrii de finante ai statelor din zonaeuro. "De acum inainte ai putea fi amendat si daca treci peculoarea galbena la semafor."

Pentru a sustine inasprirea regulilor, ministrii au mai spus cavor merge inainte cu reducerile de deficite bugetare si anulviitor, criticand abordarea Statelor Unite, care au mers pe ideeapoliticilor bugetare relaxate pentru a grabi revenirea economieidin cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea RazboiMondial.

Potrivit Pactului de Stabilitate si Crestere inspirat deGermania, statele cu deficite ce depasesc limita impusa pentrutarile din zona euro vor fi amendate cu 0,5% din PIB daca nureusesc sa aduca deficitul in limite.

Niciun stat nu a fost amendat in cei 11 ani de viata ai zoneieuro. Germania, care a creionat regulile in anii '90 si care le-arelaxat in 2005, este cea care doreste acum inasprirea lor, dupa ceguvernele europene au scos din buzunar 860 mld. euro pentru a tinein frau criza fiscala din Grecia.

Potrivit sistemului reconfigurat, fiecare guvern va prezentaperspectivele de crestere, inflatie, impozite si cheltuieli inprimavara, cu circa sase luni inainte ca bugetele sa ajunga inparlamente.

Euro a pierdut 17% in acest an in raport cu moneda americana pefondul crizei datoriilor care a expus slabiciunile uniuniieconomice si monetare. Cursul de schimb a ajuns la 1,1927 dolaripentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO