Business Internaţional

Temerile privind economia americana pun presiune pe dolar si pe burse

23.10.2007, 20:00 14

Dolarul american a inregistrat ieri un nou minim record in raport cu moneda unica europeana, dupa ce la summit-ul G7 de la sfarsitul saptamanii trecute nu s-a pus in discutie in mod explicit problema deprecierii monedei americane, scrie Financial Times.
In comunicatul emis dupa incheierea reuniunii, ministrii de finante G7 au indemnat China sa permita o apreciere mai rapida a monedei nationale, insa nu au facut niciun fel de referire la evolutia dolarului, ceea ce i-a determinat pe traderi sa vanda in continuare moneda americana.
"Comunicatul nu a facut referire la nivelul dolarului, euro sau yenului", a spus Sue Trinh din cadrul RBC Capital Market. "Acest lucru a reprezentat de fapt o unda verde de a vinde dolarul", a adaugat ea.
Dupa atingerea valorii record de 1,4348 in raport cu euro, dolarul a revenit la un nivel de 1,4303 dolari/euro. Lira sterlina a urcat pana la 2,0537 dolari.
Yenul a atins cel mai ridicat nivel din ultimele sase saptamani in raport cu moneda americana, de 113,27 yeni/dolari, pe fondul aversiunii in crestere fata de risc manifestata dupa ce scaderea bursei americane a impins indicele Nikkei 225 in jos cu peste 2%.
In acelasi timp, moneda americana resimte presiunea temerilor legate de starea economiei SUA. Castigurile slabe raportate de companii si declinul pietei rezidentiale au intensificat speculatiile conform carora banca centrala americana va reduce rata dobanzii de referinta la sfarsitul acestei luni, scrie International Herald Tribune.
"Intensificarea speculatiilor privitoare la o viitoare reducere a ratelor dobanzii va spori cu siguranta presiunile asupra dolarului", a declarat James Hughes, analist in cadrul CMC Markets din Londra.
Banca Centrala Eueopeana, in schimb, a lasat deschisa optiunea de majorare a dobanzii in zona euro, insa majoritatea analistilor cred ca o astfel de decizie nu va fi luata inainte de luna decembrie.
Hughes arata ca daca BCE isi va relua majorarile de rate, euro ar putea urca pana la 1,45 unitati in raport cu dolarul, punctul in care majoritatea analistilor cred ca exportatorii europeni vor incepe sa resimta efectele slabirii dolarului. Desi pot impulsiona economia, ratele mai scazute ale dobanzii pot afecta moneda unei tari, investitorii transferandu-si fondurile catre tari unde depozitele si investitiile in instrumente cu venit fix le aduc randamente mai mari.
Pe de alta parte, bursele de actiuni din Europa si Asia au scazut ieri dupa ce ministrii de finante si bancherii centrali reuniti la summit-ul G7 au declarat ca turbulentele de pe piata creditului, preturile record la petrol si declinul pietei rezidentiale vor avea un impact negativ asupra cresterii economice, scrie Bloomberg.
Indicele MSCI Asia-Pacific a inregistrat o scadere de 1,9% pana la 162,71 puncte, cel mai pronuntat declin din 17 august incoace.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 1,5 procente, pana la 375,3 puncte. Indicii nationali s-au aflat in scadere pe toate cele 16 piete vest-europene deschise. Indicele britanic FTSE 100 a scazut cu 1,2%, in timp ce indicele german DAX a pierdut 1,3%. Indicele francez CAC 40 a inregistrat o scadere de 1,6%.
Pretul titeiului cu livrare in noiembrie a scazut cu 99 de centi sau 1,1%, pana la 87,61 dolari pe baril pe bursa newyorkeza.
Strategii G7 s-au reunit pentru prima data dupa ce prabusirea cererii de active bazate pe ipoteci subprime americane a condus la o majorare a costurilor legate de contractarea de imprumuturi pe plan international. "Turbulentele recente de pe pietele financiare, preturile ridicate la petrol si slabiciunea sectorului rezidential vor conduce probabil la o moderare a ritmului de crestere al economiei globale", au declarat oficialii G7.

Dolarul, la un nou minim fata de euro
Dolarul a inregistrat ieri un minim record in raport cu euro, summit-ul G7 neputand in discutie in mod explicit problema deprecierii monedei americane.
Dupa atingerea valorii record de 1,4348 in raport cu euro, dolarul a revenit la un nivel de 1,4303.
Moneda americana resimte in acelasi timp presiunea temerilor legate de starea economiei Statelor Unite.
Castigurile slabe raportate de companii si declinul pietei rezidentiale au intensificat speculatiile conform carora Fed va reduce ratele dobanzii la sfarsitul acestei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO