Business Internaţional

Tensiunile cresc la graniţele UE cu Belarus

Tensiunile cresc la graniţele UE cu Belarus

Autor: Bogdan Cojocaru

20.08.2021, 00:05 358

După ce zilele trecute Lituania a raportat că persoane îmbrăcate în uniforma trupelor antirevoltă belaruse i-au încălcat graniţele gonind în teritoriul său refugiaţi, Polonia a anunţat că trimite peste 900 de soldaţi  la graniţa cu Belarus pentru a stopa migranţii care forţează în număr tot mai mare intrarea în ţară.

„Grănicerii nu vor lăsa imigranţii să intre ilegal în Polonia“, a declarat viceministrul de interne polonez Maciej Wasik, citat de Reuters.

Presiunile migraţioniste la gra­niţele Poloniei şi Lituaniei cu Belarus au în­ceput să crească după ce preşe­din­tele belarus Alexander Lukaşenko a ame­ninţat că dacă Uniunea Europeană nu-şi retragele sancţiunile impuse lui, rudelor sale şi regimului său va dezlănţui o nouă criză a refugiaţilor.

Oficiali lituanieni au spus că au dovezi că în in­strumentarea noului flux de imigranţi sunt implicaţi oameni de stat din Belarus.

Cei mai mulţi dintre străinii care încearcă să intre în Lituania şi Polonia nu au documente, dar spun că sunt irakieni. O altă parte din ei vin din Siria şi Afganistan.

Lituania a înregistrat peste 4.100 de încercări de trecere ilegală a grani­ţe­lor anul acesta, de 50 de ori mai multe decât anul trecut, şi pentru că îşi în­tă­reşte controalele a crescut fluxul de străini care forţează intrarea în Polonia.

La începutul acestei luni, premierul lituanian şi cel polonez au condamnat „războiul hibrid lansat de Belarus asupra Uniunii Europene“, cele două state fiind principalele ţinte ale lui Lukaşenko.

Potrivit datelor poloneze, luna aceasta 2.100 de persoane au încercat să intre ilegal în ţară. Dintre acestea, 1.342  au fost oprite de grăniceri, iar 758 au fost internate în centre de detenţie. „Observăm presiuni mi­graţioniste din Orientul Mijlociu“, a spus viceministrul de externe polonez Pawel Jablonski, precizând că acest lucru „pare o operaţiune organizată“. Varşovia reacţionează întărind un gard de sârmă ghimpată de la graniţa cu Belarus şi su­pli­men­tând forţa celor 19 unităţi de gră­niceri de pe graniţa de 418 kilometri cu 900 de soldaţi. Aceste eforturi au lăsat refugiaţi blocaţi în zona de graniţă, ei neputând intra în Polonia şi neputându-se întoarce în Belarus.

 

Oficiali lituanieni au spus că au dovezi că în instrumentarea noului flux de imigranţi sunt implicaţi oameni de stat din Belarus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels