Business Internaţional

Theresa May trimite o undă de şoc în Marea Britanie: În primul discurs de anul acesta indică faptul că e gata să renunţe la piaţa comună a UE

Theresa May trimite o undă de şoc în Marea Britanie:...

Autor: Olimpia Nicolae, Ştefan Stan

09.01.2017, 08:51 29061

Theresa May, premierul bitanic, a declarat că va stabili strategia pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în săptămânile ce urmează, informează Reuters.

În primul interviu oferit de Theresa May în anul 2017, aceasta a ignorat solicitările oamenilor de afaceri, membrilor Parlamentului şi liderilor opoziţiei de a oferi mai multe detalii în privinţa strategiei pentru Brexit, prezentând doar promisiunea că va obţine cel mai bun acord posibil.

Aceasta a reiterat faptul că ceea ce este o problemă decisivă a ambelor părţi implicate în negocierile pentru Brexit, şi anume dacă reducerea imigraţiei în Marea Britanie va avea prioritate în faţa accesului la piaţa unică a Blocului comunitar, nu este ”o alegere duală” şi a declarat că statul britanic nu va păstra ”fărâme” ale comunităţii europene.

Oficialii au avertizat că Marea Britanie nu va reuşi să obţină, nici măcar prin contribuţii bugetare, accesul la piaţa comună europeană pe care îl va dori după ieşirea din Uniunea Europeană.

Guvernul Marii Britanii argumentează că trebuie să respecte "voinţa poporului" după referendumul care a decis, la limită, ieşirea din UE, însă premierul Theresa May mizează de fapt pe menţinerea, după Brexit, a avantajelor apartenenţei la Blocul comunitar, fără însă a mai avea contribuţii.

Lira sterlină a scăzut în raport cu principalele valute, în condiţiile în care comentariile premierului britanic Theresa May în weekend au adus temeri că Marea Britanie şi-ar putea pierde accesul la piaţa comună.

Lira sterlină a scăzut cu 0,9% în raport cu dolarul, la 1,2174 dolari/liră în Londra, cel mai scăzut nivel din octombrie. Părăsirea Uniunii Europene va fi despre ”obţinerea relaţiei corecte, nu păstrarea unor bucăţi din calităţile pe care le avem ca membru”, a spus May într-un interviu duminică.

Cursul de schimb interbancar, înaintea cursului oficial anunţat de BNR, era de 4,4990 lei/euro la ora 12 :00, scăzând pentru prima oară în ultima lună sub pragul de 4,5 lei/euro.

Dolarul a continuat să se aprecieze, la 4,2765 lei/dolar, în creştere cu 0,6%.

Dolarul s-a apreciat în raport cu principalele valute, iar lira şi-a extins declinul de vineri, în timp ce yuanul a înregistrat cea mai mare scădere de două zile din iunie.

Indicele dolarului a crescut cu 0,2%, după ce datele legate de joburile din SUA au construit un nou caz ca FED să crască costurile de împrumut din nou anul acesta, în timp ce lira a scăzut cu 0,8%, la 1,2184 dolari.

Yuanul offshore a scăzut cu 0,4%, după ce vineri a scăzut cu 0,9%. Banca centrală din China a setat referinţa pentru yuan cu 0,9% mai scăzut decât dolarul. Yenul a scăzut cu 0,2%, la 117,28 yeni/dolar, în timp ce won-ul coreean a scăzut cu 1,3%, cel mai mult din ultimele două luni.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO