Business Internaţional

Tirajele ziarelor americane scad vertiginos

01.11.2006, 18:07 27

Publicatiile americane au inregistrat cel mai mic tiraj din ultimii 15 ani pe fondul migratiei masive a cititorilor catre sursele de informare de pe Internet.
In ultima perioada, tirajul publicatiilor americane a inregistrat cel mai puternic declin din istoria recenta, anunta The New York Times.
Aceasta tendinta urmeaza sirul de probleme cu care se confrunta o industrie care trece printr-o perioada de concedieri masive si posibila vanzare a unor titluri de marca.
Conform unei declaratii a Biroului de Audit al Tirajelor, tirajul zilnic a scazut cu 2,8% in perioada de sase luni care s-a incheiat la sfarsitul lunii septembrie, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Tirajul ziarelor de weekend a scazut cu 3,4%.
Aceste date sunt cele mai scazute din ultimii 15 ani, in aceasta perioada avand loc vanzarea publicatiilor Knight Ridder si o posibila vanzare a Tribune Company, care detine 11 publicatii. Scaderea numarului tirajelor este si o urmare a veniturilor mici inregistrate in ultima perioada, problema ce a ridicat semne de intrebare asupra dorintei investitorilor de a cumpara in acest moment companii de publishing.
Pierderile au fost tot mai mari, in conditiile in care tot mai multi cititori si companii care doresc sa isi faca reclama in paginile ziarelor au migrat catre Internet. Publicatiile din zonele metropolitane, unde accesul la internet este mult mai rapid, au inregistrat pierderi mai mari decat cele din zone mai restranse.
Oficialii din acest sector atribuie o parte din aceste pierderi strategiilor urmate de publicatii pentru a impiedica vanzarile catre distribuitori care ofera ziarele gratis, cum este exemplul hotelurilor. Cei care lucreaza in domeniul publicitatii considera ca acest lucru nu contribuie la imbunatatirea afacerilor, pentru ca cititorii nu au platit pentru aceste publicatii.
Tirajul zilnic al Los Angeles Times a scazut cu 8%, cel al editiei de week-end fiind mai mic cu 6 procente. Cotidianul The Boston Globe, detinut de The New York Times Company, a pierdut 6,7% din tirajul zilnic si aproximativ 10% din tirajul de duminica.
The New York Times, unul din cele mai mari cotidiene al carui tiraj s-a mentinut constant in ultima perioada, si-a micsorat tirajul zilnic cat si cel de weekend cu 3,5%. Pierderile inregistrate de The Washington Post au avut aproximativ aceeasi valoare ca cele ale The New York Times. Tirajul zilnic al The Wall Street Journal, unul din cele ami importante ziare de business din SUA, a scazut cu mai putin de doua procente, insa tirajul editiei de week-end, care apare sambata, a inregistrat o scadere record de 6,7%.
Incepand cu 30 septembrie, tirajul cotidienelor nationale a scazut la 43,7 mil. copii.
Trei oameni de afaceri din Los Angeles si-au declarat intentia de a cumpara The Los Angeles Times, cotidian detinut de Tribune. Jack Welch s-a aratat interesat sa cumpere The Globe, desi conducerea ziarului a negat ca ar fi de vanzare.
Viitorii cumparatori sunt interesati pentru ca, desi cotidianele se confrunta cu probleme, in general sunt profitabile si sunt atractive pentru companiile care doresc sa-si faca publicitate in randul unui segment mai mare de cititori.
Multe companii privesc cu incredere editiile online ale publicatiilor, acestea aducand in fiecare an mai multi cititori. Acesta este exemplul The New York Times, a carui editie online aduce mai multi cititori decat cei care citesc editia tiparita. Aproximativ 57 mil. oameni au vizitat site-urile publicatiilor in al treilea trimestru al acestui an, aceasta cifra demonstrand o crestere cu 24% fata de anul trecut.
O alta problema a domeniului este faptul ca desi veniturile publicatiilor cresc datorita editiilor online, acestea reprezinta numai o mica parte a veniturilor publisherilor.
Lauren Rich Fine, analist in cadrul Merrill Lynch, e de parere ca ar mai putea trece inca o mare perioada de timp inainte ca veniturile obtinute din activitatea online sa egaleze veniturile curente.
Si cotidianul The Inquirer se afla printre cei care au inregistrat pierderi ale tirajului in ultima perioada, tirajul zilnic fiind cu 7,6% mai mic, cel de duminica avand o scadere de 4,5%.
Cateva cotidiene detinute de McClatchy, trustul care a cumparat Knight Ridder, au inregistrat scaderi ale tirajului in aceasta perioada, cum este cazul The Star Tribune din Minneapolis, un tiraj zilnic cu 4% mai mic sau The Sacramento Bee, cu 5% mai putin.
Printre putinele cotidiene care au anuntat cresteri ale tirajului se afla The New York Post, care si-a depasit rivalul The Daily News cu 10.000 de copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO