Business Internaţional

Toyota si Peugeot au deschis impreuna o fabrica in Cehia

03.03.2005, 00:00 29

Producatorii de autoturisme PSA Peugeot Citroen si Toyota au economisit 200 de milioane de euro, reprezentand 13% din costul noii lor fabrici din Cehia, datorita aprecierii euro, care a redus costurile utilajelor importate din Japonia, informeaza Financial Times.


Investitia initiala a celor doua companii in aceasta unitate de productie era estimata la 1,5 miliarde de euro.


Producatorul japonez Toyota va controla procesul de productie in aceasta noua fabrica, unde vor fi produse anual 300.000 de autoturisme Toyota, Peugeot si Citroen. Compania nipona a decis sa importe un numar mare de roboti, echipamente de sudura si alte utilaje din Japonia. Aceasta, impreuna cu alte masuri de reducere a costurilor au facut ca investitia sa nu depaseasca 1,3 miliarde de euro.


Economiile generate de importul de echipament demonstreaza avantajul financiar al producatorilor niponi care exporta in Europa. In ultimii doi ani, vanzarile de autoturisme japoneze in Europa s-au majorat semnificativ, in timp ce yenul a pierdut 16 procente fata de euro. Cu toate acestea, toti marii producatori niponi au declarat ca nu au folosit costurile reduse ale importurilor pentru a micsora preturile ci pentru a majora profiturile din regiune.


Fabrica, situata la Kolin, langa Praga, este cea mai mare investitie green-field din istoria Cehiei, intarind pozitia acestei tari in industria auto europeana. Aceasta investitie ilustreaza, de asemenea, doua tendinte ale marilor producatori de autoturisme: mutarea productiei in zone din estul Europei, unde forta de munca este ieftina, si utilizarea de tehnologii comune pentru mai multe marci, cu scopul de a reduce semnificativ costurile.


Noua unitate de productie va angaja 3.000 de muncitori pana in luna septembrie, urmand ca furnizorii sa creeze alte 7.000 de locuri de munca.


Uzina de la Kolin a demarat luni productia unei noi generatii de autoturisme compacte pentru cele doua companii. Printre modelele produse aici se numara Toyota Aygos, Peugeot 107 si Citroen C1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO