Business Internaţional

Traderii apeleaza la spirite ca sa vada cum va evolua piata financiara

07.12.2008, 15:51 24

Vara trecuta, Thomas Tacetta, un trader de actiuni, isi baza planurile de investitii pe o analiza riguroasa a datelor financiare. Anul acesta, Tacetta va recurge probabil si la ajutorul unui medium. "Daca-mi spune ca are o viziune negativa, voi vinde", spune el.
Din septembrie, cand indicele Dow Jones s-a prabusit, Tacetta a discutat cu mediumul sau aproximativ o data pe luna, de doua ori mai des decat o facea cu un an in urma, scrie International Herald Tribune. "Cand conditiile sunt atat de schimbatoare, a consulta un clarvazator poate fi o strategie la fel de buna ca oricare alta".
Intr-o perioada in care chiar si secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, isi schimba saptamana de saptamana parerea despre cum sa salveze economia americana, decizia lui Tacetta de a cere sfaturile unui medium ar putea sa nu para atat de irationala. In conditiile in care Washingtonul imprastie "bucati" din pachetul de bailout de 700 de miliarde de dolari, incercand sa determine pe cine sa salveze: pe proprietarii de locuinte, producatorii de automobile, un set bun de carti de tarot ar putea fi la indemana.
"Agentii imobiliari, bancherii, nu mai poti merge la ei", spune Tori Hartman, un medium din Los Angeles. "Oamenii simt ca metodele traditionale nu au avut rezultate si ca brusc toata aceasta asa-numita siguranta pe care au creat-o nu mai exista. Recurg la clarvazatori pentru o perspectiva diferita".
Clarvazatorii spun ca afacerile le merg foarte bine, ca si astrologii si cei care canalizeaza spirite, citesc in palma sau prevad viitorul pe alte cai (nu insa si numerele de la loterie). Clientii acestora, printre care un numar in crestere de barbati, sunt adesea la randul lor profesionisti in sfaturi in domenii ca cel imobiliar si al investitiilor, si platesc in mod tipic intre 75 si 1.000 de dolari pe ora pentru aceasta sursa de informatii.
"Traficul pe site-ul meu web creste, creste si iar creste", declara Aurora Tower, ce construieste grile astrologice pentru clientela sa tot mai mare. "Oamenii ajung sa creada in supranatural cand ceea ce considera drept rational se prabuseste".
Frauda? Nu conteaza. Pana la urma, presupusii experti in economie nu au fost chiar de incredere. Iar segmentul clarvazatorilor pare sa fie unul din putinele sectoare ce inregistreaza crestere intr-o economie aflata in scadere.
"Imi suna telefonul permanent", spune Roxanne Usleman, un medium din New York.
Usleman, care spune ca vorbeste cu ingerii pentru a-si sfatui clientii in probleme personale si financiare, a inregistrat atat o crestere puternica a traficului web, cat si o crestere semnificativa a numarului de consultatii private.
Desi majoritatea oamenilor s-ar multumi probabil cu atata telepatie cat sa poata afla ce gandeste consoarta/consortul, unii vor mai mult. "Cand nu stii la ce sa te astepti de la un interviu pentru un job sau un parteneriat de business, atunci vei apela cel mai probabil la un clarvazator", spune Gita Johar, profesor in cadrul Columbia University Business School.
Johar, care studiaza efectele superstitiilor asupra comportamentului consumatorilor, a sugerat ca atunci cand portofoliul iti scade sau businessul sta pe loc, discutiile cu un astfel de clarvazator ar putea reprezenta "o cale de a te simti in control". Johar nu a avut nevoie de un bol de cristal pentru a anticipa ca "avand in vedere climatul de nesiguranta, clarvazatorii vor asista la o crestere a businessului".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO