Business Internaţional

Fostul preşedinte Traian Băsescu: România are obligaţia ca în momentul în care îndeplineşte criteriile să înceapă deja procesul de trecere la euro. Vom avea două abordări ale UE la adresa statelor: cele euro şi cele non-euro

Fostul preşedinte Traian Băsescu: România are...

Autor: Ştefan Stan

26.10.2017, 15:50 393
 
Indiferent cât de mult a crescut pesimismul unor oameni care nu realizează foarte bine ce înseamnă UE, eu rămân un adept fără rezerve al prezenţei noastre în Uniunea Europeană. Mai mult, sunt unul dintre acei lideri care, în şedinţele trimestriale ale Consiliului European, adesea a vorbit despre nevoia creării Statelor Unite ale Europei, ca o soluţie a viitorului. Trebuie să recunosc că, deşi susţin acest lucru de mulţi ani, inclusiv în structurile oficiale ale UE, nu sunt încă mulţi oameni politici în funcţie care să aibă curajul să vorbească despre această perspectivă, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe BNR care aniversează 10 ani de la intrarea în Uniunea Europeană. 
 
De la intrarea în Uniunea Europeană şi până acum, România are un bilanţ financiar pozitiv în relaţia cu UE, adică a primit circa 43 de miliarde de euro, am plătit circa 14,5 mld. euro ca membrii contributori la bugetul Uniunii Europene, un total de 28,5 mld. euro au fost bani care au venit gratis în România. Efectul lor, alături de alte investiţii, a fost aproape dublarea PIB-ului din 2007 şi până acum, a fost o diminuare a şomaului cu 3,6% la sfârşitul anului 2016, a fost o creştere a salariilor, a fost o creştere de productivitate. 
 
Şi astăzi, la fel ca în 2014, UE este străbătută de multe crize, pe care încă nu a reuşit să le rezolve, cum ar fi criza de identitate, criza de resurse, criza de viziune. 
 
Uniunea Europeană nu este capabilă să dea garanţii de securitate propriilor cetăţeni în momentul de faţă. Ne întrebăm de ce UE nu poate să-şi rezolve crizele. Le perpetuează, le amână, le împinge pentru altă dată. Concluzia mea, venită din experienţa celor 10 ani în care am participat la toate consiliile europene, este lipsa de integrare. Integrarea prea puţină a statelor membre ne face să nu putem rezolva crizele pe care le avem. 
 
Soluţia pe care o avem la crizele care se vor adânci în Uniunea Europeană este accelerarea proceselor de integrare. Din 2013, România îndeplineşte toate criteriile de la Maastricht. A gândi un program care să vizeze integrarea este greşit. România are obligaţia ca în momentul în care îndeplineşte criteriile să înceapă deja procesul de trecere la euro, pentru că în mod cert vom avea două abordări ale UE la adresa statelor: cele euro şi cele non-euro. 
 
Acordul comercial cu SUA nu s-a finalizat, în timp ce cel cu Canada s-a finalizat. Avem nevoie să construim o economie a lumii libere, bine susţinută de un potenţial de garantare a securităţii, atât pentru Europa, cât şi pentru Statele Unite, să încercăm să eliminăm o lume tripolară care va face viaţa tuturor mai dificilă. 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO