Business Internaţional

Trichet a facut apel la relansarea pietei interbancare

20.10.2008, 20:13 17

Jean-Claude Trichet a solicitat institutiilor financiare sa demareze acordarea de imprumuturi, invocand masivele injectii de capital efectuate de guvernele europene pentru stabilizarea sectorului financiar, scrie Bloomberg.

"Ma astept ca bancile sa isi echilibreze relatiile economice, adica sa acorde credite interbancare, dar si imprumuturi diversilor clienti", a precizat Trichet. In opinia oficialului, sistemul bancar urmeaza "directia normalizarii".
Pe langa acordarea unor sume nelimitate in euro si dolari in favoarea bancilor, Banca Centrala Europeana a redus, luna aceasta, dobanda de referinta pentru prima data din 2003 incoace. Guverne europene precum cel al Frantei, Germaniei sau Spaniei au injectat 1.300 mld. euro pentru a garanta imprumuturile si pentru a prelua portofolii semnificative in cadrul institutiilor de creditare.
Totusi, criza continua sa produca turbulente, Olanda finantand cu 10 miliarde de euro cea mai mare companie financiara locala, ING, pe fondul unor pierderi considerabile inregistrate de grupul olandez.
George Provopoulos, membru al consiliului BCE, a declarat ca banca centrala "ramane vigilenta si va reactiona corespunzator" pentru a reduce inflatia si pentru a asigura stabilitatea pietelor. Mai mult, colegul lui Provopoulos, Ewald Nowotony, a afirmat ca desi criza "ar putea fi controlata" la mijlocul anului viitor, economia in ansamblu va fi afectata pe o perioada mai indelungata.
Presedintele BCE a descris economia celor 15 tari din zona euro ca fiind intr-o "etapa de crestere foarte, foarte modesta", pe fondul inaspririi conditiilor de creditare si a preturilor record inregistrate in sectorul alimentar si petrolier in cursul anului 2008.
BCE a preconizat in septembrie o crestere de 1,4% pentru 2008 si 1,2% pentru 2009. In contextul agravarii crahului economic, Fondul Monetar International se asteapta insa la o crestere de 1,3% in 2008 si de doar 0,2% in cursul anului viitor, cea mai mica dupa 1999.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO