Business Internaţional

Trichet are probleme cu petrolul. Greenspan nu

19.10.2004, 00:00 11



Presedintele Bancii Centrale Europene a reusit in primul sau an de mandat, mai mult prin declaratii decat prin politica monetara, sa determine deprecierea monedei unice, lansand astfel o redresare economica bazata pe exporturi. Jean-Claude Trichet, in varsta de 61 de ani, nu are insa nici o putere, la intrarea in cel de-al doilea an de mandat, asupra celei mai mari amenintari la adresa cresterii economice- petrolul, informeaza Bloomberg.



Intr-un interviu acordat la Berlin, Trichet a declarat ca saltul de 68% inregistrat de pretul petrolului din luna ianuarie inseamna pentru perspectiva economica "incertitudini in crestere".



Presedintele francez al BCE, care l-a inlocuit in noiembrie anul trecut pe germanul Wim Duisenberg, a mentinut rata dobanzii de interventie la cel mai scazut nivel in 60 de ani, de 2%, riscand astfel o alimentare a presiunilor inflationiste, pentru a creste sansele unei redresari a consumului si a investitiilor.



Potrivit lui Joachim Fels, economist sef la Morgan Stanley, Londra, "se intrevede o dilema anul viitor, intre inflatia peste asteptari si cresterea sub asteptari". Echipa lui Fels a declarat, la 14 octombrie, ca ascensiunea petrolului ar putea impinge economia zonei euro in recesiune.



Previziunile favorabile privind o crestere economica mai accentuata in 2005 par in prezent nefondate. Redresarea sectorului de productie si servicii a cunoscut o franare si vanzarile pe segmentul de retail au scazut in septembrie. Productia industriala in Germania, Franta si Italia a inregistrat o diminuare in luna august. Pe 14 octombrie, Genaral Motors si KarstadtQuelle, cel mai mare lant de magazine din Germania, au anuntat concedierea a 17.500 de angajati in Europa.



O zi mai tarziu, Trichet si-a retras estimarile initiale privind o crestere economica de 2,3% pe anul viitor, afirmand ca ritmul de crestere se va mentine la nivelul mediei anuale a ultimelor patru trimestre, de 2,1%. Tot atunci a precizat ca BCE trebuie sa ramana vigilenta in privinta inflatiei, pe fondul noilor recorduri stabilite de pretul titeiului. In aceeasi zi, pretul titeiului a atins, la New York, 55 dolari/baril.



Ieri, banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a raportat incetinirea cresterii economice pe al treilea trimestru in cea mai mare economie a Europei, pe baza scaderii exporturilor, fara a oferi insa cifre concrete.





Petrolul nu va cobori de pe culmile noilor preturi



Ieri, petrolul se tranzactiona, la New York, la pretul de 54,85 dolari barilul, dupa ce vineri atinsese un nou record de 55 dolari/baril, pe fondul speculatiilor ca stocurile de combustibil americane nu vor face fata cererii din aceasta iarna.



"Cererea este inca foarte puternica pe sectorul de combustibil pentru incalzit si asta innebuneste de fapt piata", a explicat Arjuna Mahendran, de la Credit Suisse Private Banking, Singapore, mentinerea pretului petrolului la niveluri atat de inalte. "Stocurile americane au cunoscut o diminuare continua", a continuat Mahendran.



OPEC, care extrage peste o treime din petrolul mondial, si-a majorat productia la cel mai inalt nivel din ultimii 25 de ani. Presedintele cartelului, Purnomo Yusgiantoro, a declarat joia trecuta ca pretul titeiului va continua sa creasca pana la sfarsitul lunii octombrie, alimentat de cererea puternica.





Greenspan nu vede o amenintare atat de mare pentru SUA



Pretul ridicat al petrolului nu reprezinta, inca, o amenintare serioasa la adresa economiei americane, a declarat vineri seful bancii centrale a SUA, citat de BBC News, intr-o incercare de a calma spiritele in ziua cand titeiul a depasit noul prag de 55 dolari/baril. El a observat ca, dupa revolutia iraniana din 1979, pretul titeiului a sarit la 80 dolari barilul, in preturi curente. Potrivit lui Greenspan, efectele cresterii de 70% din anul 2004 "se vor dovedi, probabil, mult mai putin importante" decat in cazul socurilor petroliere precedente.



Dar, a avertizat el, cresteri ulterioare ar putea prezenta un risc semnificativ in termeni de inflatie si crestere economica. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels