Business Internaţional

Trichet: Socurile care au lovit economia nu s-au terminat

26.05.2008, 19:15 15

O eventuala incetinire a cresterii economiei europene provocata de turbulentele de pe pietele financiare, combinata cu presiunile generate de cresterea preturilor alimentelor si materiilor prime, a contribuit la "o acumulare de socuri care in mod cert nu s-au incheiat", a declarat presedintele Bancii Centrale Europene Jean Caude Trichet, scrie The Wall Street Journal.
Comentariile oficialului european nu au facut altceva decat sa exprime temerea privind o eventuala incetinire a cresterii economice a zonei euro, pe fondul aprecierii pretului petrolului la peste 130 de dolari pe baril. Iar in conditiile in care Europa este o piata de desfacere importanta, incetinirea ritmului de crestere al acestei zone are capacitatea de a afecta atat performantele economiilor asiatice, cat si ale celei nord-americane.
Cresterea preturilor alimentelor si carburantilor pune si mai multa presiune asupra bancii centrale, impiedicand o eventuala reducere a dobanzii de politica monetara in incercarea de a impulsiona cresterea cheltuielilor consumatorilor.
Impactul generat de cresterea pretului petrolului "ii va determina pe strategii BCE sa mentina, cel putin pana la sfarsitul lui 2008, dobanda la 4%", a declarat Marco Annunziata, economist la banca italiana Unicredit.
Si asta in conditiile in care luna aceasta se estimeaza o accelerare a inflatiei fata de nivelul de 3,3% inregistrat in aprilie. Tinta de inflatie a BCE este de 2%.
Unii analisti estimeaza deja o crestere de 0,25% a dobanzii de referinta pana la sfarsitul anului, insa deocamdata oficialii bancii spun ca este prea devreme pentru a se pronunta in ce directie va fi efectuata urmatoarea miscare de modificare a dobanzii. Dobanda de politica monetara a zonei euro nu a mai fost modificata din iunie anul trecut. Sarcina BCE a fost complicata si mai mult de rezultatele contradictorii inregistrate de statele membre ale zonei euro. Germania a inregistrat o crestere economica solida, ajungand in mai la recordul ultimelor sapte luni, in timp ce Italia se afla din ce in ce mai aproape de un declin economic, luna aceasta inregistrand un ritm de crestere de numai 0,4%.
"Daca nu ar fi existat aceasta explozie a pretului petrolului, cu siguranta analistii ar fi pariat in favoarea unei reduceri a dobanzii de referinta a zonei euro in lunile care urmeaza", a declarat Jaques Cailloux, economist la Royal Bank of Scotland din Londra. Din ce in ce mai multi consumatori europeni se plang de presiunile pe care le au de infruntat ca urmare a cresterii preturilor carburantilor.
Dincolo de presiunile inflationiste insa, un alt pericol semnalat de Trichet este reprezentat de turbulentele de pe piata financiara. Acestea s-au extins asupra pietei de obligatiuni din zona euro, determinand investitorii sa se retraga de pe pietele percepute ca implicand riscuri mari, precum Italia.
In ceea ce priveste potentialul de crestere al zonei euro, presedintele BCE spune ca "putem - si ar trebui - sa inregistram rezultate mult mai bune". "Am putea sa ne imbunatatim politica economica pe toate segmentele, dar pentru asta este nevoie de o accelerare a reformelor structurale", a mentionat Trichet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO