Business Internaţional

Trimis la podea de critici, Greenspan riposteaza pentru a-si pastra reputatia curata

09.04.2008, 17:19 18

Caracterizat cu numai trei ani in urma drept "cel mai mare bancher central al tuturor timpurilor", Greenspan este acum criticat pentru modul in care a administrat economia americana inainte de a se retrage in 2006, scrie The Wall Street Journal. Ratele scazute ale dobanzii si reglementarea slaba din ultimii ani ai mandatului sau sunt considerate principalii factori care au facut posibila actuala criza financiara.
"Am fost laudat pentru lucruri pe care nu le-am realizat. Acum sunt invinuit pentru lucruri pe care nu le-am facut", a declarat Greenspan.
Acum in varsta de 82 de ani, Greenspan doreste sa clarifice lucrurile. Fostul sef al Fed nu neaga faptul ca-i pasa de propria reputatie, insa ceea ce conteaza mai mult, spune el, este tragerea invatamintelor corecte de pe urma crizei.
"O evaluare gresita a acestei perioade si a modului in care ar putea fi evitate problemele asociate cu aceasta va avea drept rezultat raspunsuri si politici gresite", spune Greenspan.
Realizarile lui Greenspan sunt acum puse sub lupa cu o atentie sporita in conditiile in care administratia Bush si democratii incearca sa gaseasca solutii de a imbunatati sistemul de reglementare a sectorului financiar american. Daca criticii lui Greenspan vor avea castig de cauza, companiile financiare se vor confrunta probabil cu o supraveghere mai stricta si o mai mica libertate in ceea ce priveste produsele pe care le ofera. O repudiere a politicilor monetare ale lui Greenspan ar putea tenta Fed sa majoreze ratele dobanzii relativ rapid dupa stingerea actualei crize si chiar sa preintampine crize viitoare cu majorari de rate.
Greenspan spune ca nu regreta nicio decizie luata. Dupa parerea sa, multi critici ignora dovezile ce vin in sprijinul sau si nu evalueaza corect procesul prin care a luat deciziile respective. In acest sens, Greenspan se bazeaza pe texte ale unor discursuri vechi, articole din ziare si chiar o scrisoare in care un coleg acum decedat admite ca Greenspan a fost cel care a avut dreptate intr-o disputa dintre cei doi.
Criticile care-l deranjeaza cel mai mult pe Greenspan sunt cele care vin din partea prietenilor si fostilor colegi, multi dintre ei economisti cu renume care au fost de acord cu politicile sale in trecut, dar care acum considera ca acestea au fost gresite.
Greenspan are in continuare multi admiratori. Memoriile sale au avut vanzari de aproximativ un million de copii. Fostul presedinte Fed a semnat contracte de consultanta cu trei firme, printre care cea mai mare banca germana, Deutsche Bank.
Criticile ce i se aduc se concentreaza asupra a doua aspecte. Mai intai, spun criticii, Fed a redus ratele prea mult intre 2001 si 2003, apoi bancii i-a luat prea mult sa le majoreze. Nivelul scazut al ratelor a impulsionat contractarea de imprumuturi ipotecare, impingand preturile la locuinte la niveluri nesustenabile.
In al doilea rand, standardele de reglementare ale bancii centrale au fost prea relaxate. Aceasta nu a reusit sa exercite presiuni in sensul adoptarii unor reglementari mai severe in ceea ce priveste acordarea de credite ipotecare persoanelor care nu-si puteau permite astfel de credite. De asemenea, banca nu a putut anticipa expunerea bancilor fata de astfel de persoane.
La vremea respectiva, Greenspan se astepta ca politica sa sa impulsioneze sectorul rezidential. Acum, Greenspan admite ca s-a inselat in privinta improbabilitatii declansarii unei crize imobiliare. Totusi, el sustine ca astfel de crize sunt o caracteristica inevitabila a unei economii dinamice. In momentul in care Greenspan a parasit Fed in ianuarie 2006, economia era puternica, inflatia era scazuta si preturile actiunilor si locuintelor erau solide. Insa primele semnale ale crizei au aparut cateva luni mai tarziu. In august 2007, problemele s-au extins la bancile din Europa si Statele Unite. In septembrie, Greenspan si-a lansat cartea de memorii.
Reputatia lui Greenspan a inceput sa slabeasca odata cu economia. Greenspan spune ca multe din cricile care-i sunt aduse sunt nedrepte.
El s-a adancit in analizarea actualei crize. Intrebarile pe care i le pun clientii vizeaza chiar centrul "mostenirii" sale: Ce a declansat criza sectorului rezidential si ipotecar? Cat va mai continua aceasta criza? Ce se va intampla cu economia?
Neputand sa afle cate locuinte sunt achizitionate prin credite ipotecare, Greenspan si-a creat propriul sistem de date. O parte din ceea ce a descoperit va constitui un nou capitol al editiei paperback a cartii sale ce va aparea pe 26 august.
Cel mai mare semn de intrebare privitor la realizarile lui Greenspan este legat de decizia acestuia de a reduce ratele dobanzii la 1% in 2003 si a astepta pana in 2004 pentru a le majora, si atunci treptat. In aceasta dezbatere, Greenspan si criticii sai par sa vorbeasca limbi diferite.
Criticii vorbesc despre evenimentele care au urmat, o piata rezidentiala supraincalzita si o acumulare rapida de datorii pe Main Street si Wall Street. Conform unui sondaj recent realizat de Wall Street Journal in randul a 55 de economisti, 84% arata ca Fed a majorat ratele prea lent. Greenspan in schimb se concentreaza nu asupra evenimentelor care au urmat, ci asupra modului de a gandi ce a stat la baza politicii.
El a justificat adoptarea acestei politici prin faptul ca la acea vreme inflatia scadea constant, iar riscul deflatiei, desi redus, parea unul real. Pentru a preintampina un astfel de eveniment, Fed a impulsionat cresterea economica mentinand ratele la un nivel scazut. Mai apoi, banca a majorat ratele treptat pentru a acorda companiilor si investitorilor timp sa se pregateasca. In 2004 si 2005 a majorat ratele mai rapid decat se asteptasera economistii.
Dupa parerea lui Greenspan, daca politicile Fed reprezinta cauza ce a declansat actuala criza, aceasta s-ar fi limitat in cea mai mare parte la Statele Unite. O cauza mai plauzibila ar fi dupa parerea sa acumularea foarte mare de economii pe plan global. John Taylor, economist al Stanford University, care critica politicile Fed din timpul mandatului lui Greenspan, contesta aceasta sugestie, venind cu date concrete. Insa Greenspan respinge aceste date considerandu-le "irelevante".
Fostul sef Fed se distinge de economistii conventionali prin dispretul fata de modele si tendinta de anticipare a datelor economice.

Alan Greenspan
Intre 1987-2006 a detinut pozitia de presedinte al bancii centrale americane.
Desemnat prima data de presedintele Ronald Reagan in aceasta pozitie, Greenspan a fost reales pentru un nou mandat la fiecare patru ani inainte de a se retrage pe 31 ianuarie 2006.
A fost apreciat pentru modul in care a facut fata crizei pietei de actiuni care s-a declansat la scurt timp dupa ce a preluat pozitia de presedinte Fed.
In anii '90, pe fondul prelungirii perioadei de crestere economica solida, admiratia fata de Greenspan a crescut.
La cateva luni dupa retragerea sa din cadrul Fed, primele semne ale actualei crize au aparut, iar reputatia lui Greenspan a inceput sa slabeasca odata cu economia.
In prezent are contracte de consultanta cu mai multe firme, printre care cea mai mare banca germana, Deutsche Bank AG, si cel mai mare manager de fonduri de obligatiuni din lume, Pacific Investment Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels