Business Internaţional

Tsipras: Facem tot ce putem pentru a gestiona aceste valuri de imigranţi în mod eficient şi uman

Tsipras: Facem tot ce putem pentru a gestiona aceste...

Autor: Roxana Maciuca

02.10.2015, 14:07 127

"În cooperare cu UE şi alte organizaţii internaţionale, facem tot ce putem pentru a gestiona aceste valuri (de imigranţi) în mod eficient şi uman", a subliniat joi Alexis Tsipras în cadrul Adunării Generale a ONU.

Aproximativ 330.000 de persoane imigrante, majoritatea dintre ele provenind din Siria, Irak şi Afganistan de unde au emigrat din cauza războaielor civile, au ajuns în Grecia în cursul acestui an, în condiţiile în care, potrivit estimărilor ONU, 3.000 de imigranţi sunt aşteptaţi zilnic să sosească pe teritoriul statului grec.

Tsipras a precizat că în Grecia sunt "îmbunătăţile condiţiile de primire a refugiaţilor şi procedurile de identificare" a acestora, stabilindu-se puncte de concentrare pentru a facilita relocarea acestor persoane. Premierul grec a criticat măsurile de ridicare a gardurilor la frontierele statelor europene ca forme de împiedicare a imigranţilor de a pătrunde pe teritoriile ţărilor respective.

Joi, Ungaria a adăugat un strat de sârmă ghimpată gardului construit la graniţa cu Croaţia, iar luna trecută a închis punctele de la frontiera cu Serbia, blocând accesul principal pe teritoriul ţării pentru zeci de mii de imigranţi.

"Nu credem că viitorul Europei sau al lumii noastre poate fi construit prin ziduri şi mai înalte sau prin copiii care mor în pragul uşii noastre", a declarat Tsipras, la mai puţin de două săptămâni de la câştigarea alegerilor anticipate din Grecia şi primirea unui nou mandat în conducerea elenă.

"Nu putem permite rasismului şi xenofobiei să ne distrugă principiile generale", a adăugat premierul grec.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migrare (OIM), până marţi, 522.124 de persoane au călătorit pe mare pentru a ajunge în Europa anul acesta. Aproximativ 388.000 au intrat pe continent prin Grecia, iar peste 175.000 din totalul de imigranţi au venit din Siria, ţară afectată de război care a devenit astfel cea mai mare sursă de refugiaţi.

OIM a estimat că 2.892 de imigranţi au murit încercând să ajungă în Europa, majoritatea fiind persoane care încercau să ajungă în Italia prin Africa de Nord.

Liderul partidului de extremă-stânga Syriza a câştigat un nou mandat în urma scrutinului din Grecia din 20 septembrie. Tsipras a convocat alegerile anticipate după ce a încheiat un acord de finanţare de miliarde de euro cu creditorii internaţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO