Business Internaţional

Turcia este vicecampioană mondială la creştere economică, dar cu preţul inflaţiei şi stabilităţii lirei

Turcia este vicecampioană mondială la creştere...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2021, 00:06 4116

Economia Turciei şi-a întrecut toate rivalele din G20 în afară de China la creştere economică în primul trimestru al acestui an, dar cu preţul deprecierii lirei şi al creşterii preţurilor.

Preşeditele turc Recep Tayyip Erdogan vrea creştere economică cu orice preţ, preferând o reţetă aplicată şi în alte părţi ale lumii, cum ar fi Ungaria, dar nerecomandată de instituţiile economice internaţionale: exporturi, credit cât mai ieftin şi o monedă dusă în jos până la limita unei crize valutare.

O monedă slabă înseamnă exporturi mai competitive ca preţ pe pieţele internaţionale, dar şi importuri mai scumpe. În cazul Turciei, o problemă  specifică este dependenţa de intrările de capital din străinătate şi de importuri.

În primul trimestru al acestui an, economia a crescut cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,7% faţă de cele trei luni anterioare, scrie Bloomberg, care citează date oficiale. Avansul reflectă consumul intern puternic pe fondul eforturilor guvernului de a tăia dobânzile şi stimula creditarea. 

Consumul gospodăriilor a sărit, în perioada analizată, cu 7,4% în ritm anualizat. Exporturile au urcat cu 3,3%, iar importurile s-au redus cu 1,1%.

Formarea de capital fix, un indicator al investiţiilor firmelor, a crescut cu peste 11%. Guvernul a cheltuit cu 1,3% mai mult, după un salt de 6,6% în trimestrul anterior. Cifrele mari sunt însă înşelătoare, crede Enver Erkan, analist la banca de investiţii Tera Yatirim din Istanbul. „Este o iluzie a cursului de schimb“, a explicat el.

PIB per capita exprimat în dolari s-a prăbuşit cu aproape 40% din 2013, la 7.700 de dolari anul trecut. Erkan apreciază că actualul model economic al Turciei nu este sustenabil deoarece creşterea este susţinută doar prin consumul încurajat de cheltuielile guvernului şi campanii de stimulare a creditării.

„Preţul sunt lira şi stabilitatea preţurilor.“ Lira s-a depreciat cu 20% anul trecut, când inflaţia a atins niveluri de peste 10%.

Lira a pierdut încă 10% faţă de dolar în primul trimestru al acestui an, când Erdogan l-a concediat pe guvernatorul băncii centrale pentru că acesta nu cobora dobânzile suficient de rapid.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels