Business Internaţional

Turcia va fi ţara cu cel mai rapid ritm de creştere economică din Europa în 2010

Turcia va fi ţara cu cel mai rapid ritm de creştere economică din Europa în 2010

Autor: Catalina Apostoiu

09.12.2010, 23:46 62

Turcia este ţara care va înregistra cel mai rapid ritm decreştere economică din Europa anul acesta, la polul opus fiindGrecia, Islanda şi România. În Europa Centrală şi de Est, şiPolonia se face remarcată, cu o creştere de 3,4%.

Ministrul turc al economiei Ali Babacan a declarat că ultimeledate economice sugerează posibilitatea ca economia turcă să obţinărezultate peste aşteptări în trimestrul al patrulea şi ca ţara sasă înregistreze cel mai rapid ritm de creştere economică din Europaîn 2010, potrivit The Wall Street Journal.

"În trimestrul patru rata de creştere ar putea depăşiaşteptările", a declarat Babacan, citând creşterea peste estimări aproducţiei industriale din luna octombrie. "Producţia industrială aavansat cu 9,8% în octombrie. Acest lucru indică necesitatea canoi, ca guvern, să revizuim în sus estimările de creştere pentrufinalul de an."

Creştere de două cifre în primele şase luni

Babacan a menţionat de asemenea faptul că economia turcă aavansat cu 11% în primele şase luni ale anului. În octombrie,guvernul turc şi-a majorat semnificativ ţinta de creştere peîntregul an la 6,8% de la 3,5%, însă mulţi economişti se aşteaptăca aceasta să fie depăşită. "Uniunea Europeană, Fondul MonetarInternaţional şi OCDE au plasat aşteptările de creştere pentruTurcia la 7,5, 7,8 şi respectiv 8,2%. Acest lucru indică faptul căTurcia va înregistra cel mai rapid ritm de creştere din Europa atâtîn acest an, cât şi anul viitor", a declarat ministrul turc, citatde publicaţia turcă Today's Zaman. În ceea ce priveşte evoluţiaeconomică a celorlalte ţări europene, Comisia Europeană arăta înraportul publicat luna trecută că perspectivele economiei polonezesunt foarte bune, aceasta fiind aşteptată să avanseze cu 3,5% înacest an, estimare revizuită în sus de la nivelul de 2,7% proiectatîn cadrul raportului anterior al CE, publicat în primăvară. Ritmulde 3,5% reprezintă în acelaşi timp mai mult de dublul mediei UE.

Anul viitor, economia poloneză urmează să înregistreze ocreştere de 3,9%, dintre ţările membre ale UE fiind depăşită numaide Estonia. În 2012, Polonia este aşteptată să înregistreze ocreştere economică de 4,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO