Business Internaţional

Turismul din Turcia a explodat ajutat de turbulenţele din lumea arabă şi de grevele şi austeritatea din Grecia

Turismul din Turcia a explodat ajutat de turbulenţele din lumea arabă şi de grevele şi austeritatea din Grecia

Turiştii străini nu doar că vin în număr mai mare în Turcia, dar şi cheltuie mai mult (Foto: Shutterstock)

Autor: Paul Comşa

19.09.2011, 00:00 1271

"Turcia - o poveste fără sfârşit", scria în primăvară pe un panou amplasat în Piaţa Navona, una dintre cele mai frumoase din Roma. Sloganul pare unul inspirat. Povestea numărului mare de turişti care vizitează Turcia nu s-a sfârşit nici în acest an şi, conform estimărilor, nici în anii următori deoarece turismul din Turcia se dezvoltă într-un ritm ameţitor. Evoluţia nu a fost tulburată nici de conflictele cu militanţii kurzi pe plan local sau de conflictele din ţările vecine, fapt evidenţiat de cifre, scrie The Wall Street Journal.

După ultimele statistici, numărul turiştilor care vizitează Turcia a crescut în primele şapte luni ale anului cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, la nivelul primei jumătăţi a anului 2011, economia Turciei a crescut cu 10,2% comparativ cu primul semestru al anului trecut, evoluţia sa fiind în mare parte datorată dezvoltării turismului, conform datelor institutului naţional de statistică TurkStat.

"Istanbulul trece printr-o perioadă de renaştere; atât faptul că economia noastră este puternică, cât şi problemele politice din alte ţări atrag turiştii aici", afirmă Togra Saydan, un ghid turistic din Istanbul care lucrează 18 ore pe zi.

Şi turismul de lux înfloreşte

Printre cele mai căutate sunt staţiunile de coastă ale Turciei. Antalya a primit în primele şapte luni ale acestui an un număr record de şase milioane de turişti. De asemenea, în Bodrum, peninsula de la Marea Egee faimoasă pentru staţiunile sale de lux, hotelierii au avut parte de un sezon excelent, investiţiile în unităţi de cazare de lux s-au intensificat, iar autorităţile au luat decizia de a construi un nou aeroport în regiune. Conform hotelierilor locali, Turcia poate concura în prezent cu turismul de lux practicat în Italia şi în sudul Franţei.

"Hotelurile Armani se deschid în curând, la fel şi Mandarin Oriental şi Bvlgari. Este cel mai puternic an", spune Sahir Erozan, proprietarul stabilimentului de lux Macaziki.

De asemenea, unităţile de cazare din Istanbul au în prezent cea mai mare rată de ocupare din Europa, iar sălile lor de conferinţe au deja rezervări şi pentru anul următor.

Este dezvoltarea turismului din Turcia una pur întâmplătoare? Cu siguranţă nu. Potrivit analiştilor, evoluţia poate fi atribuită următorilor factori: existenţa tensiunilor în regiune, o monedă naţională puternic depreciată şi relaţiile tot mai apropiate dintre Turcia şi vecinii săi.

În primul rând, Turcia câştigă de pe urma dorinţei turiştilor de a evita revoltele populare care au luat amploare în acest an pe teritoriul altor ţări precum Tunisia, Egipt sau Siria, destinaţii foarte frecventate în anii trecuţi.

Mai mult, deşi turismul îşi revine încet în Grecia după doi ani de căderi masive, protestele şi grevele sunt departe de a se fi încheiat din cauza deciziei guvernului elen de a scădea din preţurile practicate şi de a concedia o parte din personal cu scopul de a revigora industria.

"Am plănuit să mergem în Cairo în acest an şi să călătorim pe Nil pentru a doua oară, dar cu toate problemele de acolo am ales în loc Istanbulul", a afirmat Georgina Lake, o funcţionară sosită în Turcia pentru o vacanţă de o săptămână împreună cu soţul ei.

Ajutor de la liră

În al doilea rând, turismul a fost ajutat şi de lira turcească, care s-a depreciat cu peste 20% faţă de principalele monede, începând cu luna noiembrie. În consecinţă, vizitatorii cheltuie mai mulţi bani în timpul vacanţelor. Un raport pe luna iulie realizat de Centrul Interbancar din Turcia, un grup de cercetare fondat de băncile turceşti, a evidenţiat o creştere cu 35% a plăţilor prin card efectuate de turiştii străini în primul semestru comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dezvoltarea turismului se datorează şi numărului tot mai mare de turişti veniţi din Orientul Mijlociu, care deşi călătoresc mai rar, obişnuiesc să cheltuiască sume mai mari de bani. Iran trimite acum mai mulţi turişti în Turcia decât orice altă ţară, cu excepţia Germaniei şi Regatului Unit, numărul turiştilor din Yemen a urcat cu 87% faţă de anul trecut, iar cel din Arabia Saudită şi Irak cu 79%, respectiv 46%.

Explozia numărului de turişti arabi se datorează relaţiilor din ce în ce mai bune ale Turciei cu vecinii săi şi a eliminării vizelor de intrare. Mai mult, cultura turcă are o influenţă din ce în ce mai mare în ţările arabe vecine, de la popularitatea de care se bucură telenovelele şi muzica turcească până la reabilitarea istoriei fostului Imperiu Otoman.

Ce se întâmplă la noi?

Şi în acest an hotelierii de pe litoralul românesc au raportat încasări mici comparativ cu omologii lor din regiune, iar investiţiile în capacităţile de cazare au fost aproape inexistente. Numărul turiştilor care au vizitat România în luna iulie a anului curent s-a ridicat la ceva mai mult de 893.000, din care doar 18,7% au fost turişti străini, cifre relativ modeste faţă de cele înregistrate de Bulgaria sau de alte state europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels