Business Internaţional

UBS apeleaza la banii statului

16.10.2008, 15:03 16

UBS, cea mai mare banca a Elvetiei, a fost nevoita sa primeasca o infuzie de capital in valoare de 3,8 miliarde de euro din partea guvernului, dupa ce a acumulat cele mai mari pierderi ale unei banci europene, pe fondul crizei de pe piata creditelor, scrie Bloomberg.

De asemenea, banca centrala va crea un fond special unde UBS va putea depune "active toxice" in valoare de pana la 60 de miliarde de dolari (44 mld. euro). Credit Suisse Group a strans 10 miliarde de franci elvetieni (6,5 mld. euro) de la investitorii privati, printre care si un fond al guvernului din Qatar, si a anuntat pierderi pentru cel de-al treilea trimestru.
Gratie acestor masuri, bancile vor putea indeplini regulile mult mai stricte in ce priveste capitalul, reguli pe care Comisia Federala Bancara se pregateste sa le introduca. Guvernul intentioneaza sa majoreze garantiile pentru depozite si sa garanteze imprumuturile interbancare pa termen scurt si mediu ale banciilor, dupa ce numeroase tari din Europa au luat masuri similare.
"In sfarsit, elvetienii iau masuri. Riscau sa fie lasati in urma de catre competitorii lor europeni si sa plateasca scump intarzierea unei reactii", a spus Peter Thorne, analist la Helvea in Londra.
Valoarea actiunilor UBS a scazut in prima jumatate a zilei de ieri cu 1,78 de franci elvetieni, adica 8,9%, pana la valoarea de 18,30 franci elvetieni. Actiunile Credit Suisse au coborat si ele cu 2,8 franci elvetieni, adica 6,1%, pana la 43,10 franci elvetieni.
Banca centrala a Elvetiei va veni in sprijinul acestui nou fond cu imprumuturi de pana la 54 de miliarde de dolari, conform declaratiei oficialilor guvernamentali. Banca va primi dobanda la imprumuturi si are dreptul la o parte din profituri. De asemenea, institutia va supraveghea transferurile si lichidarea activelor.
In urma crearii acestui fond, UBS va scapa de activele care o expuneau pe piata creditelor subprime, prime, crizei de pe piata imobiliara sau cea ipotecara, conform declaratiei directorului executiv, Marcel Rohner.
UBS a anuntat un profit net de 296 de milioane de franci elvetieni in trimestrul trei al acestui an. Banca va vinde catre guvern obligatiuni convertibile in valoare de 6 miliarde de franci. Dupa convertirea acestora, guvernul elvetian va detine 9,3% din actiunile bancii, conform unui anunt al oficialilor UBS.
Credit Suisse a anuntat o pierdere de 1,3 miliarde de franci elvetieni in cel de-al treilea trimestru al anului, dupa o pierdere de 3,2 miliarde de franci a diviziei sale de investitii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO