Business Internaţional

UBS castiga bine din administrarea celor mai mari averi

16.08.2006, 18:29 10

UBS ? Elvetia, cel mai mare grup financiar de administrare a averilor din lume, a inregistrat un profit cu 47% mai mare in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce compania a inregistrat venituri mai mari din activitatile bancare si din administrarea averilor unora dintre cei mai bogati oameni, scrie Bloomberg.
Profitul net al grupului cu sediul la Z?rich a crescut la 3,15 mld. franci elvetieni (2 mld. euro), adica 1,51 franci elvetieni pe actiune, de la 2,15 mld. franci elvetieni, sau 1,01 franci pe actiune, profitul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Directorul executiv al bancii, Peter Wuffli, care declara in luna mai ca doreste ca UBS sa fie "o companie care se extinde", a cheltuit circa 3,5 mld. dolari pentru achizitionarea altor banci, incercand astfel sa atraga tot mai multi clienti foarte bogati in cadrul operatiunilor desfasurate in SUA.
Veniturile obtinute de UBS s-a majorat cu 54% in acest trimestru, motorul acestei cresteri fiind vanzarea unui pachet de actiuni la London Stock Exchange.
Ieri dimineata actiunile companiei erau tranzactionate la 66 de franci la deschiderea bursei din Z?rich.
Valoarea lor a crescut cu 7,1% in primele sase luni ale anului, in comparatie cu o crestere de 18% pentru actiunile bancii Goldman Sachs si de 11% pentru cele Morgan Stanley. UBS are o valoare de piata de 139 mld. franci elvetieni, situandu-se pe locul doi in radul bancilor europene.
Profitul obtinut din investitii a crescut cu 56%, ajungand la 1,75 mld. franci elvetieni, depasind estimarile analistilor economici, care prognozau o medie de 1,44 mld. franci elvetieni.
Principala divizie de management financiar a inregistrat o crestere a profitului cu 33%, atingand cifra de 1,28 mld. franci.
"Vanzarea actiunilor de la London Stock Exchange din trimestrul doi au fost de mare ajutor", a declarat directorul financiar al companiei, Clive Standish. "Totusi nu ne asteptam sa mai beneficiem de acelasi ajutor si in trimestrul al treilea", a adaugat el.
Wuffli, 48 de ani, foloseste achizitiile pentru a acapara o cota cat mai mare pe pietele care se dezvolta intr-un ritm alert. Compania a achizitionat banca de investitii Banco Pactual din Rio de Janeiro, pentru 2,6 mld. dolari, si operatiunile desfasurate in Statele Unite de ABN Amro, pentru care a platit 386 mld. dolari.
Prin achizitionarea bancii Pactual, UBS se va situa pe primul loc in topul bancilor din Brazilia, cu 20% din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO