Business Internaţional

UBS este acuzata ca a vandut dolari cui nu trebuia

04.05.2004, 00:00 18



UBS, cea mai mare banca elvetiana, ar putea fi amendata sau ar putea primi sanctiuni mai grave dupa ce a incalcat un contract incheiat cu Rezeva Federala americana, distribuind dolari catre tarile aflate pe o lista neagra a Washington-ului, anunta Financial Times.



UBS a anuntat ca a concediat sase angajati si a aplicat masuri disciplinare severe altor sase, dupa ce a descoperit ca personalul unui depozit de bancnote ce deservea banca centrala a SUA a vandut dolari americani unor state neagreate de americani. Una dintre beneficiare a fost Cuba, care face inca obiectul sanctiunilor SUA, precum si alte state nespecificate din Orientul Mijlociu. Banca a negat ca ar fi furnizat dolari in Irak.



Potrivit UBS, angajatii sai nu au comis o infractiune si nici nu au actionat pentru a obtine vreun castig personal, dar se fac vinovati de neglijenta foarte grava in serviciu.



Banca a mai declarat ca anomaliile au iesit la iveala la sfarsitul verii trecute, dupa ce a fost confirmat faptul ca dolari proveniti din depozitul din Zurich au aparut in tari aflate sub embargo SUA.



UBS este una din putinele banci din afara SUA care au contract cu Fed pentru a retrage din circulatie bancnotele uzate si a introduce altele noi in circulatie. Aceasta se face in conditii de stricta confidentialitate si pentru marje relativ mici, totusi se pot manevra cantitati uriase de bancnote noi si uzate.



"Din octombrie anul trecut am desfasurat o amanuntita ancheta interna", a spus Christoph Meier, purtator de cuvant pentru UBS.



El a mai declarat ca UBS a lucrat indeaproape cu banca centrala SUA si cu Comisia Federala Bancara a Elvetiei pentru a solutiona aceasta problema si a insistat ca banca nu a incalcat nici o lege elvetiana. "Dar este cu siguranta o incalcare serioasa a contractului", a recunoscut.



UBS a refuzat sa speculeze asupra consecintelor pe care le-ar putea avea aceasta incalcare de contract, dar a dat de inteles ca se asteapta ca acestea sa fie cunoscute in urmatoarele doua sau trei saptamani. "Purtam inca discutii cu cei care se ocupa de reglementari", a spus Meier.



A adaugat ca sumele in cauza erau "relativ mici", in comparatie cu cantitatea de bancnote manevrata de banca pentru Fed. De aceea, UBS n-a obtinut decat un "castig minor".



UBS a declarat ca purtarea personalului concediat a fost "intolerabila". Meier a spus ca "nu putem tolera un astfel de comportament, care nu este aliniat principiilor noastre etice".



Informatii suplimentare, privind probabil si consecintele posibile, ar trebui sa apara in cursul acestei saptamani, cand Peter Wuffli, director executiv, precum si alti directori vor da publicitatii rezultatele bancii din primul trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO