Business Internaţional

Ucraina ameninta: Daca picam noi, tragem si Vestul in jos

16.03.2009, 17:22 10

Oficialii guvernamentali din Ucraina si Letonia, tari care ar putea intra in faliment national din cauza crizei financiare globale, au declarat ca principalele puteri ale Uniunii Europene se afla in pericolul de a repeta cele mai grave erori comise in timpul Marii Recesiuni din anii '30 prin izolare si protectionism, scrie The Daily Telegraph.

Viceprim-ministrul ucrainean Grigory Nemyria a afirmat ca UE va trebui sa depaseasca in cadrul summitului G 20 din aprilie divergente interne semnificative cu privire la maniera in care statele din estul continentului trebuie sprijinite.
"UE nu ar trebui sa sprijine Ucraina numai pentru ca Ucraina este lipsita de ajutor. Ar trebui sa actioneze in acest sens doar pentru ca este in interesul Uniunii", a precizat Nemyria. "Exista o expunere ridicata a sectorului bancar vest-european pe pietele din Ucraina, Letonia etc., expunere care poate fi contracarata printr-o actiune concertata. Costul inactiunii va depasi cu mult costul implicarii", a adaugat viceprim-ministrul ucrainean.
Strategii au avertizat ca sectoarele financiare aflate in deriva din state precum Ucraina si Letonia ar putea afecta restul Europei, generand o serie de falimente bancare de dimensiuni continentale.
"O provocare majora pentru summitul G 20 este transmiterea mesajului ca asemenea politici pot genera un dezastru", potrivit viceprim-ministrului ucrainean.
Consilierul-sef al ministerului de finante din Letonia, Andris Miglaus a subscris la declaratiile lui Nemyria, indicand ca "protectionismul populist va crea frontiere interne care vor afecta de maniera negativa alte regiuni din Europa".
Analistii au indicat ca economiile Ucrainei si Letoniei s-ar putea contracta cu cate 12 procente anul acesta.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO