Business Internaţional

Ucraina are cea mai mare inflatie din Europa

09.07.2008, 16:50 77

Inflatia anuala din Ucraina, cea mai mare din Europa, a inregistrat o incetinire in luna iunie in conditiile scaderii ritmului de scumpire a alimentelor si cresterii rezervelor de fructe si legume ale fermelor locale, scrie Bloomberg.
Rata anuala a inflatiei a scazut la 29,3% in iunie, de la 31,1% in luna mai, conform raportului emis de biroul de statistica din Kiev. Preturile alimentelor, care constituie aproximativ 60% din indicele preturilor de consum din Ucraina, au urcat cu 43,9% in luna iunie fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu cresterea de 48,5% din luna mai, se mai mentioneaza in acelasi raport.
Economistii se asteptau la o incetinire a ratei inflatiei pana la 29,5%.
Guvernul Ucrainei, tara in care, conform estimarilor Bancii Mondiale, aproximativ 3,7 milioane de oameni traiesc in conditii de saracie, a esuat in a reduce rata medie a inflatiei anul acesta de la valoarea de 16,6% a anului 2007. Banca Mondiala utilizeaza, pentru stabilirea limitei de saracie, indicatorul celor doi dolari pe zi destinati consumului propriu pentru o persoana.
Oficialii guvernamentali au majorat estimarea oficiala privind inflatia pentru anul acesta la 15,3% de la valoarea initiala de 9,6%.
Preturile bunurilor de larg consum au crescut cu 0,8% pe parcursul lunii iunie, avand cel mai lent ritm lunar de crestere de anul acesta, conform oficialilor biroului de statistica. Producatorii au crescut preturile cu 4,2% in ultima luna, comparativ cu valoarea de 3,7% a lunii anterioare. Inflatia peste medie ameninta cresterea economica a tarii, iar agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat ratingul de tara al Ucrainei pe data de 12 iunie.
Banca centrala a Ucrainei a reevaluat rata de schimb pentru grivna la 4% pe data de 21 mai, in incercarea de a tine inflatia sub control. Oficialii bancii estimeaza o inflatie sub 20% in luna decembrie a acestui an, dupa ce guvernul a majorat cheltuielile bugetare cu 49% in primele cinci luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a lui 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels