Business Internaţional

Ucraina are nevoie de 10 miliarde de dolari pentru a evita colapsul

Ucraina are nevoie de 10 miliarde de dolari pentru a...

Autor: Anca Dumitrescu

15.12.2014, 16:19 195

Fosta republică sovietică negociază cu Statele Unite şi Uniunea Europeană suplimentarea asistenţei financiare, a declarat Valeri Ciali, director adjunct al administraţiei preşedintelui Petro Poroşenko, citat de Bloomberg.

Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat săptămâna trecută că Ucraina are nevoie de o conferinţă internaţională a donatorilor pentru a preveni default-ul şi a supravieţui într-o perioadă dificilă.

"În lipsa unor resurse suplimentare este aproape imposibil să acoperim deficitele financiare. Discuţiile se referă la suma necesară Ucrainei pentru a face reformele şi a evita default-ul, precum şi a programării acestui sprijin. Nu vă pot spune suma exactă, hai să zicem 10 miliarde de dolari. În caz contrar, va fi extrem de dificil să rezolvăm problema", a spus Ciali.

Guvernul ucrainean se confruntă cu cea mai gravă recesiune după 2009 şi cu deprecierea cu 48% a grivnei în acest an, programul internaţional de asistenţă financiară, în valoare de 17 miliarde de dolari, dovedindu-se insuficient.

Preţul obligaţiunilor ucrainene a scăzut în urma comentariilor lui Ciali. Randamentul titlurilor cu scadenţa în 2017 a urcat cu 1,06 puncte procentuale, la un nivel record de 30,57%. Grivna este în stagnare la 15,754 unităţi pentru un dolar.

Ucraina încearcă să obţină o nouă tranşă din programul de finanţare condus de FMI, intenţionând să aprobe pe 26 decembrie bugetul pentru 2015.

O delegaţie a FMI va reveni în Ucraina la începutul anului viitor, a declarat sâmbătă directorul general adjunct al instituţiei, David Lipton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24