Business Internaţional

Ucraina nu lasa investitorii straini sa isi retraga banii din tara

19.03.2009, 00:00 33

Restrictiile impuse de statul ucrainean investitorilor ce incearca sa vanda actiuni blocheaza iesirile de pe piata cu cea mai slaba evolutie in 2008, potrivit Prosperity Capital Management, scrie Bloomberg.

"Nu ne putem vinde actiunile pe care le detinem in portofoliu pentru dolari", a spus Ivan Mazalov, director al diviziei pentru statele ex-sovietice la Prosperity. "Sistemul bancar a fost distrus."
Indicele bursier PFTS, in alcatuirea caruia se gasesc 20 de companii, a pierdut 80% din valoarea sa in ultimele 12 luni, cel mai important declin suferit de unul dintre cei 89 de indicatori de la nivel global a caror evolutie este monitorizata de Bloomberg. Moneda nationala, grivna, a reactionat in acelasi mod, pierzand 37% in fata dolarului american, pe fondul incercarilor esuate ale statului de a finanta deficitul de cont curent in valoare de 12,3 mld. dolari (9,45 mld. euro) in conditiile in care pietele de credit se prabusesc.
Statul isi pune sperantele in creditul acordat de Fondul Monetar International, in valoare de 16,4 mld. dolari (12,6 mld. euro), care este de asteptat sa salveze economia de la colaps.
Banca nationala a Ucrainei a limitat in luna decembrie retragerea banilor din conturile de depozite inainte de data scadenta, pentru a preveni o criza de lichiditati, si a avertizat bancile sa nu intreprinda operatiuni care ar putea deprecia moneda nationala sub nivelul stabilit de strategi, intr-o incercare de a o stabiliza. Presedintele statului Viktor Iuscenko a stimulat saptamana trecuta autoritatile in incercarea acestora de a cerceta bancile in cautarea unor dovezi de speculatii dictate de acestea impotriva monedei nationale.
"Sa presupunem ca vrei sa scoti din tara 100 mil. dolari (76,8 mld. euro), acest lucru ar fi extrem de dificil deoarece nimeni nu este dispus sa vanda atat de multi dolari", a spus Dmitri Gourov, economist ucrainean la UniCredit din Viena.
Actiunile companiilor din Ucraina nu mai reprezinta "o parte importanta din portofoliul" fondului Prosperity, in parte din cauza deprecierii puternice pe care pretul actiunilor a suferit-o, a spus Mazalov.
Agentia de rating Standard & Poor's a redus ratingul Uncrainei la credite pana la CCC+ luna trecuta, cu sapte niveluri sub calificativul pentru investitii, si a devenit astfel cel mai slab din Europa, citand drept cauza efectul tulburarilor de pe scena politica asupra sistemului financiar. Conflictul pentru putere ce i-a avut drept competitori pe Iuscenko si pe Iulia Timosenko, premierul Ucrainei, a dus la intarzierea luarii deciziilor necesare pentru readucerea economiei pe drumul cel bun.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO