Business Internaţional

Ucraina se chinuie sa reduca deficitul

14.09.2008, 20:39 13

Guvernul de la Kiev propune reducerea deficitului bugetar pana la 1,4% din PIB anul viitor, de la aproximativ 2%, in incercarea de a reduce cea mai ridicata rata a inflatiei la nivel european, scrie Bloomberg.

Proiectul provizoriu pentru buget, ce trebuie supus aprobarii parlamentului, estimeaza o crestere economica de 6% si o rata a inflatiei de 9,5% pentru 2009, conform declaratiilor ministrului finantelor din Ucraina, Viktor Pynzenyk. Veniturile bugetare pentru anul viitor sunt estimate la 285 mld. grivna (43 mld. euro), iar cheltuielile la 302,4 mld. grivna (44,8 mld. euro).

Ucraina si-a fixat ca obiectiv reducerea inflatiei sub 10% pentru a da un imbold cresterii economice si pentru a imbunatati standardul de viata in fosta republica sovietica, unde aproape 8% din randul populatiei traieste in saracie. Cheltuielile guvernamentale pe 2008 au ajutat la o escaladare a ratei inflatiei la o valoare record in luna mai - 31,1%, motiv pentru care Standard &Poor's i-a redus ratingul de tara.

Incepand cu anul 2003 inflatia nu a coborat sub pragul de 10%. Organizatiile internationale, printre care si Fondul Monetar International au sugerat statului sa creasca bugetul pentru a inabusi cresterea preturilor.

Guvernul se asteapta ca veniturile din vanzarea activelor statului sa contribuie la reducerea deficitului bugetar, insa Fondul Proprietatii de Stat nu a aprobat inca lista companiilor ce urmeaza a fi scoase la vanzare. Turbulentele de pe pietele financiare vor contribui si ele la o crestere a gradului de dificultate in obtinerea imprumuturilor straine. "Ucraina va trebui sa ramburseze anul viitor o suma record din datoria sa externa ce se ridica la 28,2 mld. grivna (4,1 mld. euro)", a afirmat Pynzenyk.

"Vom fi nevoiti sa imprumutam bani ca sa platim datoriile, iar noile credite vor fi acordate in conditii chiar mai aspre decat cele din trecut."

Economia Ucrainei este previzionata sa creasca cu 6,5% anul acesta, pe fondul investitiilor, consumului domestic si exporturilor. Expansiunea sa pe 2009 ar putea fi marcata insa de declinul mondial al preturilor la otel, ce reprezinta 40% din totalul exporturilor tarii.

Proiectul de buget ia in calcul o crestere cu 40% a pretului la gaze naturale anul viitor, conform declaratiilor lui Roman Zhukovskyi, reprezentantul presedintelui Viktor Yushchenko in cadrul guvernului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO