Business Internaţional

Ucraina vrea în continuare să importe gaze din UE, chiar dacă Rusia a redus preţul

Ucraina vrea în continuare să importe gaze din UE,...

Autor: Anca Dumitrescu

18.12.2013, 19:24 154

Stavitski a arătat că până la sfârşitul acestui an va fi semnat un acord de import de carburanţi cu Slovacia. Totodată, acordurile semnate marţi cu Rusia nu influenţează acordurile cu Exxon Mobil şi Chevron pentru dezvoltarea resurselor de gaze din Ucraina.

"Ucraina are în continuare planul de diversificare a furnizorilor. Ţara trebuie să importe anul viitor 30-33 de miliarde de metri cubi de gaze", a spus ministrul.

Rusia a acceptat reducerea preţului gazelor livrate Ucrainei cu circa o treime, la 268,5 dolari pentru o mie de metri cubi, de anul viitor, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, după o întâlnire la Moscova cu omologul său ucrainean Viktor Ianukovici.

Rusia va împrumuta totodată Ucraina cu 15 miliarde de dolari, în 2013 şi 2014, prin achiziţii de obligaţiuni guvernamentale ale acestei ţări.

Ucraina, care a susţinut anterior acordului că contractul pe zece ani cu Gazprom, semnat în 2009, este împovărător, va economisi şapte miliarde de dolari pe an prin reducerea preţului, a susţinut Stavitski.

Ucraina a convenit în această lună condiţiile de achiziţie a până la zece miliarde de metri cubi de gaze pe an din UE, prin intermediul gazoductelor slovace. Importul de gaze prin Slovacia oferă Ucrainei o alternativă la gazele ruseşti, într-o perioadă marcată de protestele opozanţilor preşedintelui Ianukovici, care cer legături mai strânse cu UE.

Ianukovici a renunţat la semnarea acordului de asociere cu UE, luna trecută, declanşând cele mai mari proteste de la revoluţia portocalie din 2004.

Un purtător de cuvânt al operatorului sistemului de gazoducte slovac, Eustream, nu a fost disponibil pentru comentarii.

În acest an, achiziţiile de gaze din Rusia vor atinge 26 de miliarde de metri cubi, a declarat premierul Mikola Azarov pe 13 decembrie, după ce anul trecut a importat 32,9 miliarde de metri cubi.

Ucraina a început să cumpere gaze din Polonia în noiembrie 2012, iar din Ungaria în luna aprilie a acestui an.

RWE Supply & Trading din Germania are un acord cadru cu NAK Naftogaz din Ucraina, pentru furnizarea a până la zece miliarde de metri cubi de gaze pe an până în 2017.

Putin a precizat marţi că reducerea preţului gazelor livrate Ucrainei este o soluţie temporară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO