Business Internaţional

UE atacă agresiv excesele băncilor: vrea limitarea bonusurilor bancherilor şi mai multă transparenţă

UE atacă agresiv excesele băncilor: vrea limitarea bonusurilor bancherilor şi mai multă transparenţă

Othmar Karas, parlamentarul austriac care a condus echipa de negociere a PE: „Băncile se vor concentra mai mult pe afacerile de bază, mai ales pe finanţarea economiei, a afacerilor mici şi mijlocii şi a locurilor de muncă“

Autor: Bogdan Cojocaru

01.03.2013, 00:03 559

Uniunea Europeană a pornit cea mai agresivă ofensivă din istoria financiară modernă a Europei împotriva exceselor bancherilor, parlamentarii europeni şi guvernele stabilind un acord prin care bonusurile angajaţilor băncilor sunt limitate la cel mult dublul salariului fix. Înţelegerea obligă, de asemenea, ca începând cu anul 2015 toate instituţiile de credit din UE să raporteze profiturile, subvenţiile şi taxele realizate în fiecare ţară unde au activităţi.

Acordul, convenit în negocierile pri­vind modalitatea de implementare a re­glementărilor "Basel III" - noul regu­la­ment internaţional privind sectorul fi­nanciar care are ca scop evitarea unei noi crize financiare - este provizoriu şi va trebui aprobat de guvernele şi parla­mentele naţionale, însă comisarul european pentru servicii financiare Michel Barnier crede că nimeni nu va respinge acest compromis.

"UE are acum cea mai dură abordare dintre pieţele majore în privinţa remu­neraţiilor bancherilor. Poate că băncile obţin multe compromisuri legislative, dar bancherii vor plăti pentru acestea prin pachetele lor de bonusuri", apreciază Karen Shaw Petrou, analist la Federal Financial Analytics din SUA. Compensaţiile finan­ciare variabile, extra­sala­riale, ale bancherilor vor fi limitate la 100% din salariul fix, cu posibi­litatea de creştere până la maximum 200% din sa­lariu dacă majoritatea acţio­narilor acceptă, scrie Financial Times. Noile reguli introduc, de asemenea, mecanisme care limitează cumularea excesivă de credite şi noi rezerve-tampon de capital pe lângă cerinţele minime standard.

Prin limitarea bonusurilor, UE încearcă să transforme băncile din maşini de făcut bani în afaceri utile economiei, notează Bloomberg.

"Esenţialul este că începând cu 2014, băncile europene va trebui să pună deoparte mai mulţi bani pentru a fi mai stabile şi pentru a se concentra mai mult pe afacerile de bază, mai ales pe finanţarea eco­nomiei, a afacerilor mici şi mijlocii şi a locurilor de muncă", a explicat parla­mentarul austriac Othmar Karas, care a condus echipa de nego­ciere a PE.

Limitarea bonusurilor, în ton cu furia populaţiei faţă de bănci

Limitarea vine în contextul în care opinia publică este tot mai înfuriată de remuneraţiile mari primite de bancheri ale căror bănci au fost salvate de stat sau sunt implicate în scandaluri privind manipu­larea dobânzilor, spălare de bani şi inducerea în eroare a clienţilor.

Criticii spun că bonusurile mari i-au încurajat pe bancheri să-şi asume riscurile excesive care au dus la prăbuşirea băncilor şi la declanşarea crizei financiare globale. Planurile privind transparenţa finan­ciară, care nu vor excepta subsi­diarele euro­pene ale băncilor din alte regiuni, vor fi implementate după ce efectele po­tenţiale ale acestora, în special asupra com­petitivităţii sectorului cor­porate european, vor fi evaluate de Comisia Europeană.

Prin acordul privind regulile de la Basel, UE depăşeşte SUA în progresul făcut în implementarea standardelor internaţionale, publicate în 2010 în efortul de a preveni repetarea crizei financiare care a urmat colapsului băncii americane de investiţii Lehman Brothers.

Autorităţile de pe ambele maluri ale Atlanticului au ratat termenul limită din ianuarie pentru începerea implementării regulilor Basel III, care triplează rezervele de bază pe care băncile trebuie să le deţină pentru a amortiza pierderile.

Lovitură imparabilă pentru Londra

Deşi nu afectează libertatea autorităţilor naţionale de a cere băncilor mai mult capital -prioritatea Marii Britanii în negocieri, decizia reprezintă o lovitură pentru Londra, care a încercat să prevină limitarea prea dură a salarizării în domeniul bancar pentru a-şi apăra poziţia de centru financiar global. Impactul înţelegerii asupra Londrei va fi însă limitat de tratamentul favorabil acordat compensaţiilor financiare pe termen lung dependente de sănătatea băncii, precum plăţile în acţiuni sau obligaţiuni.

Bancherii au avertizat că reducerea bonusurilor va limita capacitatea băncilor de a atrage angajaţi de top şi aduce sectorului bancar un dezavantaj de competitivitate.

De asemenea, Confederaţia Industriei Britanice a atenţionat că limitarea bonusurilor se va traduce prin salarii de bază mai mari şi slăbirea legăturii între performanţă şi răsplată.

Între 2008 şi 2009, ţările UE au înjectat 2.000 miliarde de euro în bănci, iar colapsurile bancare au stat la baza crizei datoriilor guvernamentale care a urmat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO