Business Internaţional

UE este preocupată de eforturile Chinei de a atrage în sfera ei de influenţă state din Europa Centrală şi de Est. „Regiunea reprezintă o poartă de intrare pe pieţele mai mari europene“

UE este preocupată de eforturile Chinei de a atrage în...

Autor: Catalina Apostoiu

09.05.2017, 00:00 386

În ultimul deceniu, China a luat în vizor ţările din Europa Centrală şi de Est în eforturile sale de a găsi noi pieţe de export şi de a-şi extinde influenţa politică. Însă în ultima vreme interesul Beijingului faţă de această regiune a crescut vizibil, scrie Financial Times.

„Pentru China, regiunea reprezintă o poartă de intrare pe pieţele mai mari europene“, spune Cui Hongjian, director de studii europene la Institutul Chinez de Studii Internaţionale. Beijingul crede că investind în regiune va înlesni accesul companiilor sale la piaţa europeană, oferind în acelaşi timp economiilor regionale în criză de cash mult necesara finanţare pentru sectorul infrastructurii.

Deşi eforturile chinezilor au avut doar rezultate modeste la nivelul regiunii, unele ţări de acolo au văzut capitalul nou drept o sursă binevenită de finanţare şi au profitat din plin. Ungaria şi Polonia au primit 40% şi respectiv 20% din investiţiile totale chineze din regiune în ultimii ani. Totuşi, pe măsură ce China îşi întăreşte relaţiile economice cu ţările unde populismul este în creştere, criticii se tem că prezenţa chinezilor nu este legată numai de comerţ şi investiţii, ci şi de o dorinţă a Beijingului de a câştiga influenţă în defavoarea UE. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO