Business Internaţional

UE mareste la 50 mld. euro creditele pentru Europa de Est

22.03.2009, 18:15 16

Uniunea Europeana va ridica plafonul creditelor de urgenta pentru cele 11 state membre ce nu au aderat inca la zona euro - dintre care opt sunt in Europa de Est - la 50 mld. euro, scrie Bloomberg. Ungaria a obtinut deja 6,5 mld. euro, iar Letonia 3,1 mld. euro. Oficialii europeni au promis, de asemenea, sa ofere alte 75 mld. euro Fondului Monetar International (FMI).

"Ne-am coordonat promisiunile cu faptele", a marturisit presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, dupa intalnirea de la Bruxelles a oficialilor UE. "Mesajul nostru inspira incredere si solidaritate", a precizat el.
Propunerea facuta de cele mai bogate state vest-europene au calmat tensiunile ce durau de la ultima intalnire, din 1 martie, cand a fost respinsa ideea unui plan coordonat de sprijinire a estului Europei, moment cand bursele din regiune s-au prabusit la minimul ultimilor cinci ani si jumatate.
Dupa ce la summitul de la inceputul lunii martie s-a aflat in opozitie si nu a fost de acord cu infiintarea unui fond de sprijinire a Europei de Est, cancelarul german Angela Merkel a fost de acord sa majoreze valoarea ajutorului destinat statelor vestice, care se confrunta cu deficite semnificative ale balantelor de plati.
Facilitatea de creditare nu va fi disponibila pentru statele ce utilizeaza moneda euro, cum este cazul Spaniei, al carei rating de credit a fost redus la inceputul anului de agentia de evaluare financiara Standard&Poor's. Oficialii UE au declarat insa ca sunt dispusi sa sprijine statele din zona euro, dupa ce au asigurat ca niciuna nu risca sa intre in faliment national.
Romania este ultimul stat ce s-a inscris pe lista pentru ajutor financiar. Potrivit premierului Emil Boc, prezent la intalnire, statul ar putea avea nevoie de 20 mld. euro de la UE si FMI. Nu toate statele par a avea insa nevoie de ajutor extern.
Polonia, cea mai mare economie a regiunii, planuieste sa contribuie cu 1,5 mld. euro la fondurile FMI. Aceasta linie de credit extinsa permite Comisiei Europene sa vanda obligatiuni pentru a-si finanta creditele pe care le acorda statelor UE din afara zonei euro, ce se confrunta cu probleme in a-si onora datoriile. In luna decembrie plafonul a fost ridicat pentru prima data de la 12 la 25 mld. euro.
Liderii prezenti la intrunirea de la Bruxelles au hotarat ca implementarea acestei masuri sa fie realizata de ministrii de finante ai blocului comunitar.
Economia celor 16 state din zona euro se va contracta cu 3,2% in 2009, potrivit celor mai recente estimari ale FMI, in scadere de la 2% cat era previzionat in ianuarie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO