Business Internaţional

UE vrea ca fiecărui tânăr să i se garanteze un loc de muncă după finalizarea studiilor. Se poate în România?

UE vrea ca fiecărui tânăr să i se garanteze un loc de muncă după finalizarea studiilor. Se poate în România?

Lipsa de locuri de muncă îi scoate pe tineri în stradă

Autor: Alexandru Stefan Matei

29.01.2012, 14:28 1757

Liderii europeni vor discuta la summit-ul de mâine planurile de a aloca 22 de miliarde de euro pentru a combate rata mare a şomajului printre tineri, în condiţiile în care aceasta a crescut rapid din cauza crizei, scrie The Guardian.

Dificultăţile tinerilor care ies de pe băncile şcolii într-o lume care oferă tot mai puţine oportunităţi de angajare au fost scoase în evidenţă săptămâna trecută, când Spania a anunţat că şomajul în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani a urcat la 51,4%.

Problema a fost intens dezbătută şi la Forumul Economic Mondial de la Davos ieri când politicieni, economişti şi bancheri au spus că este nevoie de acţiune pentru a nu transforma tinerii din prezent într-o "generaţie pierdută".

Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale, a spus că şomajul ridicat în rândul tinerilor nu este o problemă doar în Vest, ci şi în ţările emergente, în multe dintre acestea proporţia muncitorilor tineri crescând. "Dacă oamenii nu încep cu dreptul, le poate afecta toată viaţă. Nu este de ajuns să se improvizeze o soluţie. Nu este de ajuns să se vină cu o soluţie pentru problemele fiscale".

La summit-ul de mâine, care cel mai probabil va fi dominat de încercările de a stabiliza moneda euro şi de discuţiile privind cedarea controlului asupra cheltuielilor de către unele ţări din zona euro, liderii europeni vor discuta pe marginea unui plan care să le garanteze tinerilor fie un loc de muncă, training sau continuarea studiilor în patru luni de la ieşirea de pe băncile şcolii.

O variantă provizorie a comunicatului ce va fi emis la finalul summit-ului susţine că: "Obiectivul trebuie să fie acordarea în patru luni de la finalizarea studiilor o ofertă de muncă de calitate, posibilitatea continuării studiilor, de a deveni ucenic sau de a beneficia de training".

Conform unor surse din cadrul UE, 22 de miliarde de euro din fondul social al blocului ar putea fi folosiţi pentru a susţine tinerii fără locuri de muncă. Comisia Europeană urmează să lucreze cu fiecare ţară în parte pentru a pune la punct programe în funcţie de probleme şi de fondurile disponibile.

Şomajul ridicat din rândul tinerilor a fost şi una dintre cauzele principale ale protestelor ce au avut loc în ţările europene anul trecut.

Ţările din Uniunea Europeană cu cea mai ridicată rată a şomajului în rândul tinerilor sunt Spania (51,4%), Grecia (46,6%) şi Portugalia (30,7%). În România, în trimestrul trei din 2011, şomajul în rândul tinerilor se ridica la 23,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO