Business Internaţional

Un an de criza nu i-a facut prudenti pe bancherii americani

09.09.2009, 17:18 11

La aproape un an dupa ce colapsul Lehman Brothers a avutrepercursiuni la nivel mondial, lumea s-a schimbat, dar Wall Streeteste aceeasi, scrie Wall Street Journal.

Prabusirea "zgomotoasa" a bancii de investitii a adancit cea maigrava recesiune de dupa Marea Criza din anii '30. Recesiunea adeschis un nou drum pentru guvernul american, care poate acum saisi asume un rol mai important in cadrul economiei. Opinia publicaa inceput sa se indoiasca de capacitatea pietelor de a seautocorecta.

Exista insa cateva lucruri pe care, in mod surprinzator,falimentul Lehman Brothers nu le-a schimbat.

In ceea ce priveste reglementarea sectorului bancar, eforturiledemocratilor de a reorganiza regulile ce guverneaza bancile s-audovedit fara succes pe fondul disputelor dintre organismelefederale de reglementare, al furiei bancherilor si al opozitieistrategilor care cred ca extinderea prerogativelor guvernului vacrea noi probleme. Dezbaterile privind reforma sistemului desanatatea au angrenat voci de pe toate planurile si au redusentuziasmul privind modificarea unei legislatii atat de complexe.In aceeasi perioada, bancile americane au reusit sa intre in crizapentru ca ulterior sa revina ferme pe pozitie, ba chiar mai mult,sa posteze profituri similare celor de dinainte de criza.Bonusurile si pachetele salariale uriase au revenit in actualitate,si acelasi lucru se poate spune si despre activitatileriscante.

Bancile vand si acum produse financiare "exotice" similare celorcare au condus la colapsul pietelor si al economiei mondiale intoamna anului trecut. Si apetitul bancilor pentru risc a crescut.Cele mai iportante cinci banci din SUA puteau posta pierdericumulate de peste 1 mld. dolari in medie pe zi in trimestrul doi alacestui an daca pariau gresit.

Oficialii americani spun ca ei s-au angajat sa impiedice orepetare a situatiei, si pentru a putea duce la bun sfarsit aceastamisiune cer puteri sporite. Astazi insa, ei au un numar redus deoptiuni - exceptand posibilitatea unui nou pachet salvator - inconditiile in care pietele financiare si-ar inchide din nou portilecreditarii sau daca o institutie importanta s-ar prabusi.

"Nu s-au produs schimbari fundamentale in modul in care bancilesunt conduse sau reglementate", a spus Peter J. Solomon, un fostpresedinte al Lehman, care in prezent conduce o banca de investitiila New York. "Singura diferenta este ca acum numarul lor este maimic."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO