Business Internaţional

Un consilier economic de top al cancelarului german cere frânarea politicilor de austeritate

Peter Bofinger, consilier economic al lui guvernului german: „Datele arată că ceea ce a fost mai rău din criza zonei euro nu a trecut“. Foto: AFP

Peter Bofinger, consilier economic al lui guvernului german: „Datele arată că ceea ce a fost mai rău din criza zonei euro nu a trecut“. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

16.05.2013, 20:11 658

Politicile de austeritate trebuie frânate, iar Banca Centrală Europeană ar trebui să acţioneze mai curajos pentru a ajuta economia zonei euro, a declarat un consilier de top al cancelarului german Angela Merkel după ce datele oficiale au arătat că cea mai lungă recesiune din Europa postbelică şi-a pus apăsat amprenta pe economia germană.

Datele referitoare la economia germană arată că aceasta este „de facto“ în stagnare, a afirmat Peter Bofinger, membru în comisia de consilieri a guvernului, cunoscuţi sub numele de „Cei Cinci Înţelepţi“.

„Datele arată că ceea ce a fost mai rău din criza zonei euro nu a trecut, că suntem în mijlocul crizei şi, mai rău, criza se propagă de la economiile slabe de la periferie la miez“, a spus Bofinger, citat de CNBC.

Economia germană, cea mai mare din Europa, a crescut cu doar 0,1% în primul trimestru, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor Eurostat. Analiştii se aşteptau la o creştere de 0,3%. Avansul a fost susţinut doar de consumul privat. În ultimul trimestru din 2012, PIB-ul a scăzut cu 0,7%.

Starea economiei şi criza vor fi, probabil, în prim-planul campaniilor electorale de dinain­tea alegerilor din septembrie.

Însă Bofinger crede că datele indicând evoluţii economice slabe nu vor împiedica realegerea lui Merkel atât timp cât nu există un impact puternic asupra pieţei muncii. Rata şomajului din Germania, de 6,9%, indică o situaţie mai bună decât în SUA şi este sub media din zona euro. Consilierul a subliniat că „dezbaterea privind austeritatea va trebui redeschisă“ pentru a se alege între o poziţie fiscală restrictivă şi una expansivă, având în vedere recesiunea din zona euro, cea mai lungă din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Întrebat dacă Merkel, după ce va fi realeasă, va ceda presiunilor de a nu mai insista pe austeritate, Bofinger a indicat că o schimbare de „poziţie“ este inevitabilă deoarece, cu cât recesiunea durează mai mult, cu atât va afecta mai multe economii.

„O regândire a poziţiei trebuie să vină cu mai mult timp pentru consolidare, altfel este contraproductivă. Şi noi ne gândim la măsuri de stimulare a economiei, contra şomajului, în special contra şomajului din rândul tinerilor“, a explicat economistul.

Bofinger vrea, de asemenea, ca preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi „să adopte o abordare mai curajoasă“.

„Nu înţeleg de ce BCE este atât de timidă, având în vedere că situaţia era destul de rea şi în urmă cu două săptămâni“, a spus el. Instituţia a redus atunci dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la nivelul minim record de 0,5%, în încercarea de a scoate economia zonei euro din recesiune.

Afirmaţiile contrastează cu poziţia oficială a Berlinului, care se opune ca BCE să se abată de la rolul de garant al stabilităţii preţurilor. Consilierii economici sunt folosiţi uneori de guvern pentru a testa pe „piaţă“ noi idei.

În opinia unor analişti, Germania este motivul persistenţei crizei din zona euro. Statele din sudul uniunii monetare trebuie să reducă salariile şi costurile afacerilor pentru a-şi diminua decalajul de competitivitate faţă de Germania. Dar procesul, cunoscut ca „devalorizare internă“, este lent şi dureros în comparaţie cu alternativa pe care membrii zonei euro nu o au, aceea a devalorizării monedei proprii.

O cerere internă şi inflaţie mai mare în Germania ar face mai uşor pentru Franţa, Spania şi Italia să devină mai competitive, scrie The Wall Street Journal.

Unii analişti apreciază că o soluţie ar fi ieşirea Germaniei din zona euro, ceea ce ar permite supravieţuirea monedei unice şi statelor sudice să-şi revină mai rapid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO