Business Internaţional

Un fond de investitii britanic intra in cursa pentru preluarea creditorului Northern Rock

10.12.2007, 16:26 14

Grupul britanic de investitii Olivant a anuntat ca este interesat de preluarea bancii cu probleme Northern Rock, dupa ce fondul de investitii american JC Flowers s-a retras din licitatia pentru achizitia creditorului ipotecar britanic, scrie International Herald Tribune.
Oferta venita din partea Olivant se ridica la 15 miliarde de lire (20,7 mld. euro), apropiindu-se astfel de oferta venita din partea grupul de investitii a miliardarului britanic Richard Branson, Virgin Group. Presedintele Olivant, Luqman Arnold, s-a aratat increzator ca oferta grupului pe care il conduce va fi cea preferata de catre actionari si de catre guvernul britanic.
"Guvernul s-a opus celorlalte propuneri, fiind prea complicate, cerandu-se prea multe garantii. Propunerea noastra este mai simpla, mai rapida si poate fi implementata imediat", a declarat Arnold.
Olivant intentioneaza sa preia managementul bancii britanice achizitionand o participatie de 15% din actiunile Northern Rock, intentionand sa dezvolte banca ca un brand puternic si independent sub numele actual. De asemenea, Arnold a mai adaugat ca, cel tarziu pana in 2009, creditele pe care Northern Rock le-a contractat de la Banca Angliei vor fi achitate in intregime.
Grupul de investitii Virgin isi propune rebrandingul bancii, integrand banca Northern Rock in cadrul Virgin Money prin achizitia a 55% din actiuni. Grupul a anuntat ca datoria catre Banca Angliei, care se ridica la peste 11 miliarde de lire sterline, va fi achitata imediat ce achizitia Northern Rock va fi finalizata.
Analistii din cadrul companiei de constultanta Keefe, Bruyette & Woods sunt de parere ca oferta venita din partea Olivant este mult mai atractiva decat cea a Virgin. Alex Potter, analist al Collins Stewart, este insa de parere ca oferta venita din partea grupului Olivant este lipsita de consistenta, dand prea putine detalii asupra viitorului bancii Northern Rock.
Olivant intentioneaza sa mareasca capitalul Northern Rock cu sume cuprinse intre 600 si 800 de milioane de lire prin emisiune de drepturi transferabile si subscriere de capital.
Pana la achitarea datoriilor catre Banca Angliei, Arnold va face parte din conducerea Northern Rock ca presedinte executiv al board-ului, in timp ce Kirik Stephenson, director al Olivant, va deveni director non-executiv in cadrul Northern Rock.
Comisia Europeana deja a aprobat vanzarea Northern Rock, dupa ce banca britanica a avut nevoie de ajutor din partea statului pentru a nu intra in faliment in urma crizei creditelor din aceasta vara. Dupa multe saptamani in care Northern Rock a refuzat sa dea publicitatii cat anume a fost nevoita sa imprumute de la banca centrala a Angliei, oficialii creditorului au declarat saptamana trecuta ca valoarea creditelor se ridica la aproximativ 25 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO