ZF 24

Un fost trader al Deutsche Bank riscă o amendă record de 17 mil. dolari pentru manipularea dobânzilor

Un fost trader al Deutsche Bank riscă o amendă record...

Autor: Anca Dumitrescu

06.06.2014, 19:02 152

Bittar a fost anunţat recent de Autoritatea pentru Conduită Financiară (FCA) că urmează să fie penalizat pentru încercarea de manipulare a dobânzilor interbancare, a declarat o sursă apropiată situaţiei, transmite Bloomberg.

Amenda ar fi cu mult mai mare decât cea de 9,6 milioane de dolari impusă unui investitor din Dubai, Rameshkumar Goenka, pentru manipularea acţiunilor la bursa din Londra, care este cea mai mare aplicată până acum de FCA.

Instituţia a anunţat că se pregăteşte să amendeze cel puţin alţi şapte traderi pentru implicarea lor în încercările de manipulare a dobânzilor interbancare de la bursa londoneză.

Cel puţin doi dintre aceştia vor fi amendaţi cu peste 1 milion de lire fiecare, potrivit unor persoane apropiate situaţiei.

"Amenda propusă spune foarte multe despre intenţia autorităţii de reglementare de descurajare a acestor practici", a declarat Simon Hart, avocat la firma RPC, care nu este implicat în acest caz.

Bittar poate contesta amenda la o comisie din cadrul FCA, formată din avocaţi şi economişti, iar dacă va pierde poate recurge la instanţă.

Procesul de apel poate dura ani de zile, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Ian Hannam, fost bancher la JPMorgan Chase. Luna trecută, acesta a pierdut apelul pentru anularea unei amenzi de 450.000 de lire care datează din 2012, dar instanţa a decis totuşi revizuirea acesteia.

Bittar, care lucrează în Singapore pentru fondul de hedging Bluecrest Capital Management, a refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al Deutsche Bank a declarat că banca germană colaborează cu autorităţile de investigare în legătură cu manipularea Libor.

Reprezentanţii FCA şi Bluecrest au refuzat să comenteze.

Deutsche Bank este una dintre cele şase bănci care au fost amendate în decembrie de Comisia Europeană pentru manipularea dobânzii interbancare Euribor, pentru tranzacţii în euro, şi Libor, pentru tranzacţiile în yeni.

Autoritatea germană Bafin anticipează să finalizeze un raport privind manipuloarea Libor la jumătatea acestui an.

Bittar, în vârstă de 42 de ani, a fost unul dintre cei mai bine plătiţi traderi ai Deutsche bank, înainte de a fi concediat în decembrie 2011, după ce banca a constatat că acesta s-a asociat cu un trader al Barclays pentru manipularea dobânzilor.

El a pierdut bonusuri de circa 40 de milioane de euro, după ce a fost concediat, au spus surse apropiate situaţiei.

Cel puţin nouă companii financiare, inclusiv Deutsche Bank şi Barclays, au fost amendate cu peste 6 miliarde de dolari în ultimii doi ani pentru manipularea Euribor sau a altor dobânzi de referinţă.

Libor este dobânda de referinţă pe o piaţă a instrumentelor financiare de la ipoteci şi până la împrumuturi studenţeşti, de peste 360.000 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO