Business Internaţional

Un front comun UE-SUA împotriva Chinei prinde contur

Un front comun UE-SUA împotriva Chinei prinde contur

Autor: Catalina Apostoiu

11.10.2023, 00:05 351

♦ Bruxelles-ul a impus deja tarife antidumping pe importurile anumitor categorii de oţel din China ♦ De asemenea, autorităţile europene au introdus cote pentru multe produse din oţel după decizia americanilor ♦ Industria europeană a oţelului spune că acestea au fost ineficiente. 

Uniunea Europeană intenţio­nează să anunţe investigaţii anti-subvenţii împotriva producătorilor chinezi de oţel în cadrul unui summit cu SUA din această lună în condiţiile în care cele două părţi dezvoltă un front comun împotriva Beijingului, relatează Financial Times.

Bruxelles-ul a căzut anterior de acord să se alăture eforturilor Washingtonului de protejare a indus­triilor în faţa concurenţei ieftine, au declarat pentru FT doi oficiali familiari cu situaţia. Washingtonul i-a cerut Bruxelles-ului să ia măsuri împotriva producătorilor chinezi de oţel în schimbul evitării reimpunerii tarifelor pe oţelul din UE introduse de preşedintele american Donald Trump în 2018.

Acesta ar fi al doilea caz lansat de UE împotriva Chinei în tot atâtea luni, după ce blocul a anunţat o anchetă privitoare la maşinile electrice chinezeşti. Autorităţile de la Bruxelles analizează de asemenea o posibilă anchetă având drept obiectiv sectorul turbinelor eoliene. Aceste investigaţii, care este de aşteptat să dureze până la un an, ar putea duce la impunerea de tarife.

La reuniunea din 20 octombrie, cele două părţi este de aşteptat să anunţe un acord global în domeniul oţelului şi aluminiului sustenabil (GSA) pentru restrângerea exporturilor de metale chineze care au inundat piaţa mondială şi pun presiune asupra propriilor producători, au declarat oficialii.

Acordul va fi deschis şi pentru alte ţări dacă acestea sunt de acord să implementeze la rândul lor tarife împotriva Chinei.

UE şi SUA vor semna de asemenea un acord politic pentru a-şi suspenda disputa în timp ce vor continua discuţiile legate de o a doua parte a GSA, decarbonizarea producţiei de oţel şi aluminiu.

În ultimii doi ani de discuţii, UE a refuzat să copieze decizia americană de a recurge la motive de securitate naţională pentru a introduce tarife de 25% pe oţel şi 10% pe aluminiu după ce Organi­zaţia Mondială a Comerţului a decis că în acest fel este încălcat dreptul internaţional. Însă autorităţile de la Bruxelles au convenit să impună tarife compatibile cu OMC dacă investigaţia sa va dovedi că subvenţiile chineze sunt neloiale.

Potrivit datelor OCDE, capacitatea de producţie de oţel la nivel mondial a atins niveluri record în 2022. Capacitatea excedentară se situează de asemenea la niveluri record.

China reprezintă un sfert din creşterea capacităţii, iar ţara deschide fabrici în alte zone din Asia.

Bruxelles-ul a impus deja tarife antidumping pe importurile anumitor categorii de oţel din China. De asemenea, autorităţile europene au introdus cote pentru multe produse din oţel după decizia americanilor. Industria europeană a oţelului spun că acestea au fost ineficiente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO