Business Internaţional

Un incendiu la bordul unei maşini a şters 1,3 miliarde de dolari din valoarea Tesla

Un incendiu la bordul unei maşini a şters 1,3 miliarde...

Autor: Cătălina Butan,

03.10.2013, 16:58 8174

Compania producătoare de autovehicule electrice de superviteză a pierdut ieri în jur de 1,3 miliarde de dolari pe bursa americană după ce un incendiu a izbucnit la bordul unei maşini, scrie Business Insider.

Ieri, acţiunile Tesla au scăzut cu 6,2% atât din cauza previziunilor negative ale analiştilor însă şi în urma unui incendiu izbucnit la bordul unei maşini, care a ridicat întrebări serioase cu privire la siguranţa autovehiculelor cu baterii electrice.

Capitalizarea bursieră a companiei Tesla este astăzi de 22 de miliarde de dolari, în timp ce la deschiderea sesiunii de tranzacţionare de ieri, valoarea sa era de 23,36 mld.dolari.

Tesla este aşteptată să facă public cât mai curând un raport al incidentului în urma căruia maşina a luat foc. Cu toate acestea, analiştii se aşteaptă ca ştirile negative să sporească tensiunea de pe bursă şi îngrijorările analiştilor.

Tesla Motors a avut însă până acum, o evoluţie spectaculoasă pe bursa americană, uimind pe toată lumea cu o creştere de 391% de la începutul anului, eclipsând evoluţiile “vedetelor” Facebook, Google sau Apple.

Tesla produce automobile electrice şi anul acesta a dat lovitura cu Tesla Model S, un automobil electric de lux al cărui preţ porneşte de la 71.000 de dolari, care a devenit maşina preferată a noilor milionari din Silicon Valley, care s-au îmbogăţit în ultimii ani din listarea Facebook, LinkedIn şi a altor companii de internet.

Deocamdată, maşinile produse de Tesla au cucerit segmentul oamenilor cu bani. În California, unde automobilele ecologice sunt sprijinite de autorităţi, Tesla a vândut de la începutul anului peste 4.700 de maşini, mai multe decât Porsche, Jaguar, Volvo, Land Rover sau Lincoln, mărci premium cu care se bate direct. Tesla îşi laudă modelul S ca fiind cea mai sigură maşină din SUA, iar rezultatele testelor de siguranţă, care au fost făcute publice recent, au confirmat aceste afirmaţii. Potrivit informaţiilor apărute, în cadrul testelor plafonul automobilului nu a putut fi deformat, iar răsturnarea automobilului nu s-a putut realiza prin mijloace tradiţionale. Cei de la Tesla susţin că un automobil model S poate susţine alte trei automobile similare încărcate fără să se deformeze şi că dispunerea acumulatorilor electrici pe şasiul maşinii coboară centrul de greutate făcând-o foarte greu de răsturnat.

 
 
 
 

     

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24