Business Internaţional

Un influent institut german acuză Eurostat că minte în privinţa sănătăţii financiare a Greciei

Una dintre cauzele crizei greceşti a fost credibilitatea datelor statistice. Între 2005 şi 2009 Eurostat şi-a exprimat pentru fiecare an rezerva privind datele statistice ale Greciei referitoare la situaţia financiară. Datele au fost adesea revizuite în sens negativ.

Una dintre cauzele crizei greceşti a fost credibilitatea datelor statistice. Între 2005 şi 2009 Eurostat şi-a exprimat pentru fiecare an rezerva privind datele statistice ale Greciei referitoare la situaţia financiară. Datele au fost adesea revizuite în sens negativ.

Autor: Bogdan Cojocaru

09.05.2014, 00:03 779
Ifo, unul dintre cele mai influente think tank-uri economice din Germania, a acuzat instituţiile UE că „au aranjat cifrele“ privind deficitul bugetar al Greciei pentru a „înfrumuseţa“ situaţia ţării înainte de ale­ge­rile europarlamentare din această lună, scrie EurActiv.

Institutul de cercetare susţine că Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a scos informaţii importante de pe website pentru a putea prezenta un surplus primar de 0,8% din PIB pentru Grecia în datele privind bugetul de anul trecut. Ifo a calculat că în loc de surplus, pentru Grecia ar fi trebuit indicat un deficit de -8,7% din PIB.

„Biroul de statistică european a înlăturat din baza de date cifrele obişnuite privind deficitul public al Greciei excluzând dobânzile (balanţa primară) în urmă cu câteva zile“, a afirmat preşedintele institutului Hans-Werner Sinn, care a acuzat UE că a „machiat“ situaţia financiară Greciei.

„În acest fel, instituţiile europene urmează o strategie de înfrumuseţare a situaţiei financiare a ţărilor în criză înaintea alegerilor pentru Parlamentul European“, a spus Sinn.

Ifo ţine evidenţa unui indicator îndeaproape urmărit în Germania şi în Europa care măsoară încrederea companiilor germane în economie. Deşi Ifo este recunoscut ca un institut respectabil, preşe­dintele Sinn este cunoscut pentru criticile aduse frecvent bailoutului Greciei şi pentru insistenţa pe costurile acestuia pentru plătitorii germani de taxe. „În realitate, Grecia este departe de a-şi fi recâştigat sănătatea financiară“, spune Sinn, adăugând că datele au fost retrase după ce Ifo a acuzat Comisia Euro­peană că „duce în eroare publicul“ în privinţa situaţiei financiare a Greciei.

Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al CE pe probleme economice şi financiare, a recunoscut că potrivit calculelor Eurostat în sistemul ESA (European System of Accounts – Sistemul European de Conturi Naţionale) Grecia a înregistrat „într-ade­văr anul trecut un deficit primar de -8,7%“. El a precizat însă că metodologia a fost schimbată în timpul crizei financiare pentru a putea izola injecţiile masive de fonduri publice de care a fost nevoie pentru repunerea pe picioare a sistemului bancar.

Aceste injecţii sunt considerate ca măsuri excepţionale în Pactul de Creştere şi Stabilitate modificat, care limitează deficitele publice la 3% din PIB în zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO