Business Internaţional

Un nou razboi comercial SUA - UE

30.10.2000, 00:00 16



Uniunea Europeana a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca va impune sanctiuni comerciale Statelor Unite daca acestea nu respecta termenul limita 1 noiembrie pentru a reforma programul de subventionare a exportatorilor americani, informeaza Reuters, preluata de Mediafax.

"Daca SUA nu respecta regulile impuse de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), nu vom avea de ales de cat sa aparam interesele europenilor utilizand mijloacele pe care ni le pune la dispozitie OMC", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei pentru Comert a UE Anthony Gooch.

Motivul disputei comerciale intre SUA si UE este controversatul program denumit Foreign Sales Corporation (FSC), prin care anual sunt returnate sume in valoare totala de miliarde de dolari celor mai importanti exportatori americani, printre care se numara producatorul de avioane Boeing si gigantul informatic Microsoft.

OMC a decis la inceputul acestui an ca programul FSC reprezinta o forma ilegala de subventionare a exportului si a acordat Washingtonul termenul limita de 1 octombrie pentru a-l modifica.

La sfarsitul lunii septembrie, SUA a reusit sa incheie un acord cu UE prin care termenul limita a fost extins la 1 noiembrie.

In cazul in care Statele Unite nu respecta data impusa de OMC pentru reformarea programului, "singura solutie va fi sa redresam situatia prin cele mai potrivite mijloace", a declarat purtatorul de cuvant al UE, adaugand ca unul dintre aceste mijloace ar fi impunerea de sanctiuni bunurilor de consum provenite din SUA.

Insa proiectul de lege care prevede modificarea programului FSC pare a avea putine sanse de izbanda, dupa ce presedintele american Bill Clinton a amenintat joia trecuta ca isi va exercita puterea de veto fata de programul de reducere a impozitelor, propus de Republicani.

Casa Reprezentantilor a votat in favoarea legii care prevede reglementari initiate de Casa Alba si care stipuleaza inlocuirea programului FSC cu un nou sistem prin care exportatorii vor primi anual subventii in valoare de 6 miliarde de dolari.

Clinton a averizat insa ca se va opune prin veto intregului pachet de masuri propus de Republicani din cauza implicatiilor pe care acesta le-ar avea asupra politicilor referitoare la fondurile de pensii si asigurari sociale.

In aceasta situatie, sansele ca programul FSC sa fie anulat pana pe 1 noiembrie sunt foarte mici. Cu toate acestea, Casa Alba si-a exprimat vineri speranta incheierii unui compromis cu liderii republicani, membri in Congresul American, asupra pachetului de refrome fiscale.

UE nu agreaza foarte mult nici varianta reformata a programului FSC, insa a fost de acord in septembrie sa amane masurile de retorsiune impotriva SUA pana la mijlocul anului viitor, daca Statele Unite respecta termenul limita de 1 noiembrie.

Purtatorul de cuvant al UE a exprimat de asemenea nemultumirea Uniunii fata de legea propusa de membrul Senatului Trent Lott, care va face mult mai dificila inlaturarea sanctiunilor impuse de SUA asupra bunurilor importate din UE, sanctiuni ce au provocat pierderi de 308 milioane de dolari.

Acestea din urma se refera la regulile restrictive la importul de banane din UE precum si la interzicerea importului de carne de vita tratata cu hormoni.

Legea propusa de Lott prevede ca sanctiunile americane sa fie mentinute pana cand OMC decide ca UE a respectat in totalitate reglementarile comerciale globale sau representantii industriilor americane afectate hotarasc ca nu mai este nevoie de mentinerea masurilor de retorsiune.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO