Business Internaţional

Un oras norvegian prins in valtoarea crizei subprime

27.11.2007, 19:04 20

Putini locuitori din indepartatul oras norvegian Narvik, aflat la 200 km distanta de Cercul Arctic, unde soarele a disparut pana in luna ianuarie, ar fi acordat probabil atentie crizei de pe pietele financiare globale daca salariile acestora nu ar fi fost amenintate pe fondul acestei crize, scrie Financial Times.
Narvik, impreuna cu alte trei orase la fel de izolate, Hemnes, Rana si Hattfjelldal, reprezinta ultima comunitate ce a descoperit cat de direct chiar si cele mai indepartate locuri pot fi afectate de problemele cu care se confrunta pietele financiare.
Cateva orase norvegiene au investit milioane de dolari in produse financiare complexe avand legatura cu piata americana. Orasele au investit aproximativ 96 de milioane de dolari (65 de milioane de euro) in produse complexe avand legatura cu obligatiuni municipale americane create de Citigroup si vandute acestora de catre Terra Securities, divizia de operatiuni bancare de investitii a unuia dintre cele mai importante grupuri bancare norvegiene.
Acum, oficialii oraselor admit faptul ca miscarile recente ale pietelor avand legatura cu criza de pe pietele de credit au redus aproape in intregime valoarea investitiilor lor.
Arne Sorensen, lider al guvernului municipal din Hemnes, a anuntat ca orasul se confrunta cu pierderi totale posibile de 170 de milioane de coroane (21 de milioane de euro), insa spera sa inchida pozitiile cu pierderi de aproximativ 55 de milioane de coroane.
"Putem supravietui", a declarat el cu stoicism. "Situatia este grava, dar nu tragica."
El a declarat ca este nemultumit de modul in care Terra a determinat orasul sau de 4.500 de locuitori sa achizitioneze produsele respective. "Terra ne-a dat doua documente, unul in engleza si unul in norvegiana. L-am citit doar pe cel in norvegiana, insa se pare ca exista o diferenta uriasa intre cele doua documente, cel norvegian nespecificand toate riscurile."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24