Business Internaţional

Una caldă, una rece din economia Germaniei. Comenzile noi pentru industria manufacturieră din ţări din afara zonei euro au crescut cu 8,6%, în timp ce comenzile din zona euro au coborât cu 0,6%

Una caldă, una rece din economia Germaniei. Comenzile...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.08.2019, 00:05 327

Ritmul de creştere al economiei germane a încetinit în iulie mai mult decât au indicat estimările anerioare, iar optimismul companiilor în legătură cu producţia viitoare a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii patru ani şi jumătate, potrivit indicatorilor IHS Markit.

Pe de altă parte, statistica oficială oferă o rază de speranţă transmiţând că comenzile din industrie au crescut peste aşteptări în iunie mulţumită cererii din ţări din afara zonei euro, scrie Financial Times.

Astfel, date provizorii arată că comenzile noi pentru industria manufacturieră, sectorul cel mai dur lovit de războiul comercial mondial şi problemele din industria auto, au urcat cu 2,5% în raport cu luna mai, când indicatorul a scăzut. Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la un avans de doar 0,5%. Însă în ritm anualizat, comenzile au scăzut cu 3,6%, potrivit datelor Destatis, biroul de statistică al Germaniei. Economiştii de la ING scriu că aceste cifre înseamnă că comenzile noi au scăzut în medie cu 0,7% în fiecare lună de la începutul anului, cu cererea din zona euro contractându-se pentru a treia lună consecutiv.

Cererea mai slabă „sugerează că cea mai mare problemă pentru industria germană s-ar putea să nu fie economia glo­bală mai slabă, ci slăbiciunile din zona euro“, spune Carsten Brzeski, economist-şef la ING. „Aceasta este o tendinţă care va face să sune mai multe alarme la Banca Centrală Europeană.“ Cifrele detaliate ale Destatis arată că comenzile externe au urcat cu 5% în iunie. Comenzile noi din ţări din afara zonei euro au crescut cu 8,6%, în timp ce comenzile din zona euro au coborât cu 0,6%.

Separat, un indicator al IHS Markit pentru servicii din Germania arată că activitatea din acest sector a încetinit mai mult decât s-a anticipat în iulie, în timp ce optimismul firmelor a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani şi jumătate.

În acest context, mai mulţi economişti se tem că Germania se îndreaptă spre recesiune. Economia germană, cea mai mare din Europa, este în al zecelea an consecutiv de creştere.

„În ultimul an, s-a inversat complet tendinţa care sprijină creşterea de la stocuri reduse şi registre de comenzi pline la stocuri mari şi comenzi în scădere“, a explicat Brzeski. „Ultimul aspect nu este de bine pentru producţia industrială din următoarele luni.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels