Business Internaţional

Una dintre cele mai importante resurse de pe pământ, despre care nu se scrie aproape deloc. Rusia controlează aproape jumătate

Una dintre cele mai importante resurse de pe pământ,...

Autor: Ştefan Stan

11.04.2014, 15:02 35360

Frank Holmes, un trader american, vorbeşte într-un interviu pentru Business Insider despre două dintre cele mai importante mărfuri de pe planetă, Paladiul şi platina, despre care nu se scrie aproape deloc, dar care ar putea reduce considerabil poluarea la nivel global. 

"Paladiul şi platina, două dintre cele mai subevaluate mărfuri de pe piaţă, ar putea reprezenta soluţia pentru reducerea poluării globale", a declarat Frank Holmes, directorul de investiţii de la US Global Investors, pentru Business Insider.  

“Cererea pe termen lung pentru paladiu este enormă. Materialul este folosit în principal în industria constructoare de maşini, servind la curăţirea noxelor, dar şi în electronice şi purificatoare de aer şi apă”, a spus Homes. 

Rusia este principalul producător de paladiu, furnizând peste 40% din necesarul global.

“În urma evenimentelor recente din Crimeea, este clar că livrările ruseşti de paladiu se pot opri oricând”.


În ultimii ani, metalul preţios a fost comercializat în fără prea mari variaţii în costuri, dar evenimentele din Rusia au propulsat preţul materialului.

“Un alt motiv pentru care paladiul este foarte important se poate vedea în China: vânzările de automobile au crescut mult mai rapid anul trecut pe piaţa chineză, după ce ţara a trecut la standardele de poluare ale Statelor Unite. La automobile, paladiul şi platina sunt soluţiile împotriva poluării”, a adăugat Holmes. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24