Business Internaţional

Ungaria: 2012 este o tinta realista pentru adoptarea euro

10.11.2008, 16:15 26

Ungaria ar putea stabili anul 2012 ca data pentru adoptarea monedei euro dupa ce parlamentul maghiar va aproba bugetul tarii pe anul viitor, prin care se doreste indeplinirea tututor criteriilor necesare pentru trecerea la moneda unica, potrivit institutului de cercetare economica GKI, scrie Bloomberg.

Tara s-ar putea alatura sistemului de rate de schimb al Uniunii Europene in "viitorul apropiat", asociind cursul de schimb al forintului maghiar cu evolutia euro pe durata a doi ani, inainte de a adopta moneda unica, potrivit estimarilor economice lunare ale GKI.
Ungaria a beneficiat de un imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro (25,5 mld. dolari) din partea Fondului Monetar International, a Uniunii Europene si a Bancii Mondiale pentru a se redresa pe plan economic, dupa ce actiunile companiilor locale si obligatiunile au inregistrat o scadere importanta, iar moneda nationala s-a depreciat, pe fondul temerilor tot mai mari ale investitorilor ca statul ungar nu va reusi sa isi plateasca datoria publica.
Fixarea unei date de adoptare a monedei unice ar "creste increderea in economia Ungariei si in forint", potrivit celor de la institutul GKI, cu sediul in Budapesta.
Data exacta a trecerii la euro ar putea fi anuntata cel mai devreme in acest an, dupa ce parlamentul maghiar va aproba in luna decembrie bugetul tarii pe anul viitor, potrivit institutului de cercetare.
Slovacia urmeaza sa adopte euro la 1 ianuarie 2009, in timp ce Polonia a anuntat luna trecuta ca planuieste sa asocieze cursul de schimb al zlotului la cel al monedei unice europene si sa treaca la noua moneda la 1 ianuarie 2012.
Statul maghiar se apropie de indeplinirea conditiilor pentru adoptarea euro, prin reducerea cheltuielilor publice si a finantarii externe, masuri pe care tara le-a luat pentru contracararea efectelor crizei financiare globale, potrivit declaratiei din 31 octombrie a lui Janos Veres, ministrul de finante ungar.
Guvernul de la Budapesta intentioneaza sa reduca deficitul bugetar la 3,4% din Produsul Intern Brut in acest an si la 2,6% in 2009. Estimarile anterioare prevedeau un deficit bugetar de 3,8% din PIB pentru 2008, respectiv cu 3,2% pentru anul viitor.
Ungaria doreste sa indeplineasca criteriile de adoptare a monedei euro in special in ceea ce priveste deficitul bugetar, rata inflatiei si datoria publica in 2009.
Statul maghiar nu a stabilit inca o data exacta pentru trecerea la euro, din cauza deficitului bugetar ridicat care a fortat guvernul de la Budapesta sa renunte la datele fixate anterior.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO