Business Internaţional

Ungaria a înregistrat excedent bugetar record în aprilie, de un miliard de euro

Ungaria a înregistrat excedent bugetar record în aprilie, de un miliard de euro

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

08.05.2012, 19:11 462

Guvernul Ungariei a înregistrat un excedent bugetar de 289,3 miliarde forinţi (1 miliard euro) în aprilie, acesta fiind cel mai mare surplus pentru această lună din ultimii zece ani, a anunţat ministerul economiei.

Ce a stat exact la baza excedentului nu se cunoaşte, însă cel mai probabil acesta reflectă venituri mai mari, notează Portfolio.hu. Cu toate acestea, ministerul economiei va trebui să ţină sub control politica fiscală, având în vedere că planul Szell Kalman 2.0, versiunea actualizată a programului de reformare structurală, conţine ajustări fiscale de 155 miliarde forinţi (540 milioane euro) pentru 2012, pe lângă cele care au fost făcute deja.

Ca o consecinţă a excedentului bugetar înregistrat în aprilie, balanţa bugetului pentru primele patru luni ale anului a indicat un deficit de 228,2 miliarde forinţi (796,7 milioane euro), care echivalează cu 39,6% din ţinta anuală de deficit bugetar. La sfârşitul lunii martie, deficitul echivala cu 90% din ţinta anuală.

Veniturile lunare au venit în principal din impozite - mai ales din TVA, impozit pe venit şi accize - care au depăşit cu mult valorile înregistrate în aprilie anul trecut.

Cheltuielile bugetare reflectă mai ales cheltuielile instituţiilor de stat.

Cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la 25,4 miliarde forinţi (88,5 milioane euro), în timp ce veniturile din dobânzi au fost de 8,9 miliarde forinţi (31 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO