Business Internaţional

Ungaria creste dobanzile pentru a apara forintul

27.09.2006, 18:07 18

Demonstratiile antiguvernamentale din Ungaria au drept consecinta majorarea ratei dobanzii de referinta la 7,75%, de la 7,25%, pentru a reduce presiunile asupra forintului.
Banca centrala a Ungariei a majorat la inceputul acestei saptamani rata dobanzii de referinta la 7,75%, incercand astfel sa scada presiunea exercitata asupra monedei nationale, scrie Financial Times.
La acumularea acestor presiuni financiare au contribuit demonstratiile antiguvernamentale care au avut loc saptamana trecuta la Budapesta.
Forintul incepuse deja un proces de apreciere fata de moneda europeana. Dupa anuntul dat publicitatii luni seara de banca centrala a Ungariei, un euro putea fi cumparat cu 274 de forinti, aceasta suma aratand o aprecire a monedei nationale cu circa 1% fata de suma platita pentru un euro la inceputul sedintei bancare.
Dobanzile la obligatiunile guvernamentale au scazut de asemenea dupa ce valoarea actiunilor tranzactionate pe piata bursiera din Ungaria a scazut la scurt timp dupa publicarea anuntului.
Totalul majorarilor ratei dobanzii a ajuns la 1,75%, decizii luate in cele patru intalniri ale oficialilor bancii centrale care au avut loc din luna iunie pana in prezent.
Intr-o declaratie data publicitatii dupa luarea acestei decizii, consiliul monetar al bancii a atras in continuare atentia asupra inflatiei la nivelul consumatorilor si a avertizat asupra riscurilor cu care investitorii de pe pietele emergente se confrunta.
Guvernatorul bancii, Zsigmond Jarai, a declarat ca nu este sigur daca banca va reusi sa mentina rata inflatiei pe 2008 la plafonul de 3% stabilit de UE.
Rata inflatiei a ajuns in acest an aproape de limita impusa de 3%, dar se estimeaza ca se va majora simtitor anul viitor din cauza programului de austeritate care va caracteriza bugetul intern, program care se bazeaza in principal pe majorarea taxelor la utilitati.
Oficialii bancii nu au specificat in mod clar violentele de saptamana trecuta ca fiind principala cauza a acestei majoari a ratei dobanzii de referinta, insa analistii sunt de parere ca demonstratiile antiguvernamentale au jucat un rol important in decizia consiliului bancii de a opta pentru masuri protectioniste mai agresive.
"Din moment ce au subliniat riscurile cu care se pot confrunta investitorii de pe pietele emergente, este sigur ca acest lucru a avut un rol decisiv pentru optiunea de a majora rata dobanzii", a declarat Janos Samu, analist in cadrul Concorde Securities din Budapesta.
Demonstratiile impotriva primului-ministru Ferenc Gyurcsany au intrat in cea de-a doua saptamana, desi un numar mai mic de demonstranti s-au adunat in fata Parlamentului.
Protestele au fost alimentate de stirea ca Gyurcsany a admis ca a mintit asupra finantelor statului pentru a asigura in aprilie realegerea partidului din care face parte. Demonstratiile au devenit violente dupa ce protestatarii au luat cu asalt sediul televiziunii de stat care este vazuta ca fiind proguvernamentala.
Analistii sunt ingrijorati ca ultimele evenimente ar putea aduce schimbari in decizia Partidului Socialist in ceea ce priveste programul de austeritate si planurile pentru reformele din sectorul public.
Aceleasi ingrijorari au facut ca agentiile de rating Moody's si Fitch sa semnaleze saptamana trecuta ca iau in considerare un rating scazut pentru piata bancara din Ungaria.
Comisarul pentru afaceri economice Joaqin Almunia a recomandat ieri Ecofin (consiliul ministrilor de finante din UE) sa sprijine "programele de convergenta"' ale Ungariei, pentru ca tara sa poata sa-si redreseze finantele publice si sa se incadreze in viitor in rigorile Pactului de stabilitate si crestere stabilit pentru zona euro. Bruxelles-ul vrea sa asigure o supraveghere stransa a acestui program, schitat de guvernul ungar la inceputul lunii.
Deficitul public ungar ar urma sa ajunga la finele anului la 10,1% din PIB, adica de trei ori mai mult decat admite Pactul de Stabilitate. Programul de austeritate al guvernului ungar, care va fi sprijinit de Comisia Europeana, prevede reducerea deficitului public cu 6,9 puncte procentuale in urmatorii trei ani pentru a ajunge la 3,9% in 2009.
Comisia saluta acest plan ca si masura guvernului ungar, luata in iunie, de suspendare a unui plan, pe cinci ani, de crestere a salariilor in sectorul public, care ar fi diminuat veniturile publice cu 3% pana in 2010. Insa Comisia atentioneaza ca "slabiciunea controlului institutional asupra cheltuielilor bugetare expune finantele publice la derapaje substantiale".

Banca centrala a Slovaciei surprinde pietele prin majorarea dobanzii
Banca centrala a Slovaciei a luat marti prin surprindere pietele prin majorarea cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii de referinta, la 4,75%, masura reprezentand un nou pas in combaterea riscurilor inflationiste care pun in pericol adoptarea euro in 2009. Decizia, luata in cursul reuniunii lunare a Comitetului de politica monetara, mareste la 1,75% decalajul fata de dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene, situata la nivelul de 3%. "Masura semnaleaza hotararea bancii centrale de a nu renunta la obiectivul de adoptare a monedei unice, chiar daca respectarea unora dintre criteriile prevazute in Tratatul de la Maastricht este incerta", a declarat analistul Marek Gabris, de la CSOB Bank. Banca centrala anticipeaza pentru acest an o inflatie de 3,9%, cu mult peste obiectivul de 2,5%. Inflatia ar putea cobori insa la 2,8% in 2007, continuand evolutia descendenta si in anul urmator, ceea ce ar permite Slovaciei sa mentina obiectivul de a adopta euro in 2009. (Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO