Business Internaţional

Ungaria impoziteaza profiturile transferate in paradisurile fiscale

25.05.2009, 17:04 18

Guvernul din Ungaria, una dintre cele mai afectate tari din Europa Centrala si de Est de actuala criza economica, intentioneaza sa reduca evaziunea fiscala practicata prin intermediul paradisurilor fiscale impunand o taxa pentru profiturile transferate de catre companiile locale in conturile subsidiarelor din strainatate, scrie presa straina.
Prin aceasta masura executivul incearca sa elimine o practica obisnuita in randul companiilor si al antreprenorilor maghiari, care isi transfera profiturile in tari cu un nivel mai scazut al impozitelor, a declarat pentru agentia de stiri MTI Domokos Szollar purtatorul de cuvant al guvernului de la Budapesta.

Impozit de 30%

"Va fi introdus un impozit de 30% pentru profiturile obtinute de companiile maghiare in tari care nu au semnat cu Ungaria un tratat de evitare a dublei impozitari", a declarat Szollar. "Una dintre principalele probleme ale sistemului ungar de impozitare este aceea ca prea putini oameni platesc impozite, asadar taxarea banilor ascunsi in paradisurile fiscale ar reprezenta o sursa importanta de majorare a veniturilor bugetare", a adaugat el.
Decizia executivului maghiar de a lupta impotriva celor care evita taxele ascunzandu-si banii in paradisurile fiscale survine unei serii de actiuni similare intreprinse de guvernele din tarile occidentale, in special din Marea Britanie si SUA. Problema paradisurilor fiscale a fost de fapt unul dintre principalele subiecte de discutie in cadrul summitului G20 desfasurat luna trecuta la Londra. Decizia autoritatilor de la Budapesta este parte a unui pachet de masuri fiscale pentru 2010 elaborat de guvern si care va fi supus aprobarii parlamentului saptamana viitoare, in incercarea de a genera o revenire a economiei fostei tari comuniste.
Parlamentul ungar a aprobat deja saptamana trecuta o serie de masuri fiscale pentru anul in curs, reprezentand primul pas dintr-un program de austeritate initiat de noul guvern al premierului Gordon Bajnai. Predecesorul lui Bajnai, Ferenc Gyurcsany, care a demisionat in martie, a esuat in incercarea de a adopta masuri fiscale restrictive.

Ungaria vrea sa mentina deficitul sub 3% din PIB
Prin masurile adoptate de guvernul lui Bajnai se incearca reducerea cheltuielilor publice pentru a se mentine deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut si readucerea economiei pe linia de plutire dupa cel mai abrupt declin de la Marea Recesiune incoace.
Potrivit noului plan fiscal al guvernului, impozitul pe profit va fi majorat de la 16% la 19%, in timp ce o serie de impozite locale vor fi eliminate pentru a se crea transparenta la nivelul intregului sistem.
De asemenea, ministrul de finante Peter Oszko a declart ca va fi introdusa o noua taxa de 0,35% pentru proprietatile care valoreaza peste 30 mil. forinti (circa 110.000 euro) si de 0,5% pentru proprietatile de peste 50 mil. forinti (180.000 euro).
"In 2010, datorita noului plan fiscal, salariul mediu lunar va urca pana la 150.000 de forinti (540 de euro), dar vor fi introduse noi impozite pe proprietate", a declarat Oszko. Veniturile la bugetul de stat vor fi majorate in acelasi timp prin intermediul introducerii unui impozit pentru bunurile de lux.

Economia se contracta cu 6,7%
Pentru 2009, guvernul estimeaza o contractie de 6,7% a economiei, care ar putea reveni pe crestere de-abia din 2011. Ungaria a fost putrenic lovita de criza financiara mondiala si a reusit sa evite intrarea in incapacitate de plata doar datorita interventiei masive a organizatiilor financiare mondiale. Ungaria a primit in octombrie un imprumut de 25 mld. dolari din partea Fondului Monetar International, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene.

Ce urmareste guvernul ungar

  •  Prin impunerea unei taxe pe profiturile transferate de catre companiile locale in conturile subsidiarelor din strainatate, executivul incearca sa elimine o practica curenta in randul companiilor.
  • Masurile vizeaza introducerea unui impozit de 30% pentru profiturile obtinute de companii in tari care nu au semnat cu Ungaria un tratat de evitare a dublei taxari.
  • Decizia autoritatilor este parte a unui pachet de masuri fiscale pentru 2010 elaborat de guvern in incercarea de a genera o revenire a economiei.
  • Prin noile masuri fiscale se incearca reducerea cheltuielilor publice pentru a mentine deficitul bugetar sub 3% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO